Ez várható az építőiparban

HírKlikk 2021. december 19. 09:50 2021. dec. 19. 09:50

Bár az építőipari termelés volumene kezd stabilizálódni a Covid előtti szinten, a megszűnő cégek száma továbbra is rendkívül magas, különösen a fővárosban. Erre mutat rá az Opten céginformációs cég által az építőipar idei évéről készített elemzésében. Bár szeptemberre újra biztató építőipari adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal – az ágazat termelési volumene 14,2 százalékkal van magasabban, mint egy évvel korábban – több ágazati céginformációs mutató tekintetében nem áll jól a szektor. 

Az év hátralévő részében a cégtörlési hullám további emelkedése várható, piaci szempontból pedig a forintárfolyam esése okozhat problémát sok építőipari vállalkozás számára. Ha a mostani trend megmarad év végéig, akkor a 2021-es évre összességében 7000 körüli cégalapítás és 2500 körüli cégtörlés várható – mindkét érték rekordnak ígérkezik. Azonban míg a cégalapítás tekintetében minden idők legerősebb éve lehet 2021, addig a cégtörléseket illetően – az év végi cégtörlési hullám ellenére – várhatóan negatív éves rekordról számolhatunk majd be – olvasható az Opten elemzésében.

Rengeteg a kényszertörlés

Ami pedig a tényszámokat illeti. Az egyik legkirívóbb adat az induló kényszertörlési eljárások száma. Októberben már 725 ilyen megszüntetésre irányuló eljárást tett közzé a cégbíróság.

Ilyen magas ágazati kényszertörlési számokkal egyáltalán nem találkozhattunk a kényszertörlés intézményének történelmében, még 2015-ben sem, amikor csúcson voltak az eljárások. Ez a rekord jelentős részben a kényszertörlési eljárások korábbi szüneteltetésének köszönhető, de benne van annak a hatása is, hogy az elmúlt években még a saját ágazati értékeihez képest is kimagasló cégalapítási számokat produkált az építőipar, és sok vállalkozás nem bizonyult hosszú távon életképesnek.

A kényszertörlési eljárások döntő többsége a cég megszűnésével zárul. Októberben ugyan még csak 314 ágazati társas vállalkozás szűnt meg, de az év utolsó hónapjaiban további emelkedés várható. 

Az elemzés érdekesnek mondja, hogy a kiugró törlési értékek ellenére, még mindig tovább nő az ágazatban működő cégek mennyisége – ez a nagyszámú alapításnak köszönhető. 2021 októberében 553 cégalapítást tettek közzé, ami mintegy 20 százalékkal alacsonyabb az elmúlt fél év havi értékeinél, de egy hajszállal még mindig a 2020-as havi átlag felett van. 

Turbulens gazdasági változások

Az összességében magas fluktuáció jelentős részben az ágazatban zajló turbulens gazdasági változásoknak köszönhető. A kormányzati ösztönzőprogramok, mint a CSOK és a központi beruházások ingadozása, az önkormányzati beruházások visszaesése, a logisztikai problémák, a drasztikus áremelkedések az ágazat szereplői elé igen komoly kihívásokat állítanak, és sok kisebb vállalkozás nem bizonyul hosszú távon életképesnek. 

A végelszámolás is sok

A szektor nehéz helyzetéről tanúskodik az induló végelszámolási eljárások száma. Októberben 96 építőipari társas vállalkozás tulajdonosa döntött vállalkozása szabályos megszüntetése mellett. Ilyen magas végelszámolási értékek az ágazatban egyáltalán nem jellemzőek az évnek ebben a szakában, és különösen aggasztó, hogy az érték fél éve folyamatosan emelkedik. Az egyetlen pozitív jelenség a magas végelszámolási számban, hogy ezek a társas vállalkozások legalább gazdaságilag is rendezett körülmények között vonulnak ki a piacról – a kényszertörlésekkel és a felszámolásokkal ellentétben.

Végrehajtás alá kerülő cégek

A megszüntetésre irányuló eljárásokon túl, a végrehajtások száma sem mutat túl szép képet az ágazatban. Az elmúlt fél évben 900 és 1200 között ingadozott a havi végrehajtás alá került ágazati cégszám, és októberben is 1021 építőipari cég került végrehajtás alá. Ezek az értékek sajnos elég magasak még az ágazat saját adataihoz képest is, más ágazatokhoz képest pedig különösen.

Forrás: Hírklikk