Ezért nem lesz magyar tábla, a burgenlandi magyar községek vasúti megállóiban

HírKlikk 2024. szeptember 23. 03:45 2024. szept. 23. 03:45

Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) augusztusban jelentette be, hogy a népcsoportokról szóló törvény szerint kétnyelvű állomásjelző táblákat kíván kihelyezni a kétnyelvű települések vasútállomásain. Karintiában és Burgenlandban 2024 végéig hét pályaudvari táblát cserélnek ki, és egy új táblát is elhelyeznek.

A volksgruppen.orf.at cikke szerint a folyamat szombaton Észak-Burgenlandban kezdődött. Neudorfban mostantól a gradistyei horvát Novo Selo név is olvasható a vasútállomás tábláján. Az avatáson Jelen volt Leonore Gewessler zöldpárti közlekedési miniszter is. A kétnyelvű tábla felavatása egybeesett a település ünnepi rendezvénysorozatával. Ennek apropója, hogy Neudorf falut 950 évvel ezelőtt említette először egy dokumentum.

Neudorf mellett további burgenlandi ÖBB-vasútállomások is német-horvát nyelvű táblákat kapnak. Ezek a következők:

- Wulkaprodersdorf Rathausgasse – Vulkaprodrštof Rathausgasse,
- Pama – Bijelo Selo,
- Parndorf – Pandrof
- Parndorf Ort – Pandrof mjesto.

A lap megjegyzi: a kezdeményezés nem érinti a burgenlandi magyar községekben található vasúti megállókat, mert azokon nincs személyforgalom.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom