Facebook-szigorításért kampányolnak

HírKlikk 2020. július 30. 19:19 2020. júl. 30. 19:19

Holokauszt-túlélők kampányt indítottak annak érdekében, hogy a Facebook szigorúbban lépjen fel a holokauszt tagadásával szemben – erről világszerte számos sajtóorgánum beszámolt, és a jelentéseket igen sok esetben egy-egy túlélő video-megszólalásával illusztrálták. Az online kampány szervezője az úgynevezett Claims Conference, amely a nácik zsidó áldozatainak és azok örököseinek kompenzációs és kártérítési igényeit képviseli.

A Der Standard-ban megjelent írás emlékeztet arra, hogy a Claims Conference  emellett kompenzációs alapokat kezel, feltárja a senki által nem keresett zsidó javakat, és olyan intézményeket támogat, amelyek szociális, jóléti szolgáltatásokat nyújtanak túlélőknek, és/vagy a holokauszt emlékeinek és tanulságainak megőrzésén munkálkodnak. 

A mostani kampány keretében a közösségi oldalakon túlélők video-üzenetekben szólítják fel cselekvésre Mark Zuckerberg Facebook- tulajdonost. „Az áldozatok szenvedésének, veszteségeinek tagadása gyűlöletbeszéd” – írta a Claims Conference a Twitteren, és Pinchas Gutter túlélő a mellékelt videón azt mondja, „Nem lehet tagadni, hogy a holokauszt megtörtént”. A bécsi lap az osztrák hírügynökség jelentése alapján, mindehhez hozzátette: a holokausztnak mintegy hatmillió emberélet esett áldozatul, Lengyelországban az ottani zsidó lakosság kereken 90, más európai országokban, mint Magyarországon és Hollandiában több mint 70 százalékát legyilkolták. 

A holokauszt szó a görög holocauston szóból származik, amely szó szerint azt jelenti, hogy „teljesen elégett”. A zsidó emberek többnyire a héber shoah szót alkalmazzák, amely katasztrófát jelent. 

Forrás: Hírklikk