Falusi fickó, Felcsútról

Föld S. Péter 2019. február 23. 07:25 2019. feb. 23. 07:25

„Én is falusi fickó lennék. Ha az ember falusinak születik, örök életére az marad”, Ezt mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken reggel, amikor a falusi CSOK-ról kérdezték.

Most már biztos, hogy a trottyos nadrág, a zsebre dugott kéz, a szotyola köpködő versenyeken elért helyezések csak külsőségek. Az igazi falusi fickó ma onnan ismerszik meg, hogy a kertje végében nem budi van, hanem stadion. Ennyit változott a világ, már semmi sem az, ami valamikor volt. Ma a falusi fickók nem szegényes parasztházban húzzák meg magukat a pereputtyukkal együtt, hanem Budán laknak, a főváros legdrágább helyén. Dolgozni pedig nem a répaföldre, hanem a Várban lévő Karmelita kolostorba járnak. Húszmilliárdba került a Világegyetem Legfalusibb Fickója dolgozójának a felújítása, a dolgozószoba ebből 4 milliárd.

Az igazi falusi élet odafenn van a Várban. Jó a levegő, még istálló is jár a gazdának a Karmelita kolostor mellé. Meg a puritánságot tükröző fehér falak. Mely falak eredetileg nem fehérek voltak, teli voltak festve mindenféle régi freskókkal, de a falusi fickó úgy döntött, hogy nincs annál jobb, mint amikor puritánság sugárzik odafentről a nép közé:

Amúgy Orbán Viktor nem az egyetlen falusi fickó ebben a bagázsban: Rogán Antal is hasonló cipőben jár. Igaz, ő nem falusi fickónak tartja magát, hanem parasztgyereknek. 2016 októberében mondta ezt, miután kiderült, hogy helikopterrel ment a felesége barátnőjének a lakodalmába. Amikor figyelmeztették rá, hogy ez urizálás, Rogán mélyen a kamera szemébe nézett és azt mondta: ő nem urizál, mert ő egy parasztgyerek.

Változik a világ, változnak a szokások, már a falusi fickók sem olyanok, mint régen. Van közöttük olyan, aki magánrepülőgépen utazik futballmeccsre, de ebben sem kell semmi különöset belelátni, baráti szívesség az ilyen, semmi több. Parragh László, akiről nem tudni, hogy falusi fickó, parasztgyerek, vagy városi vagány, szóval Parragh úr szerint nincs különbség aközött, ha valaki a barátját repülővel elviszi valahová, vagy autóval eldobja a sarokig.

De nemcsak a magánrepülőzésről lehet felismerni, a falusi fickót, hanem onnan is, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel. Főleg akkor nem, ha az üzlet egyik résztvevője nem más, mint az ő Tiborcz István nevű, saját lábon álló veje.

Valamire való falusi fickó saját bevallása szerint még sohasem hazudott az embereknek, ezzel szemben képes arra, hogy bizonyos időközönként gyűlölködő plakátokkal rondítsa tele a nagyobb települések hirdetőtábláit. És akinek még ez sem elég, annak bármikor el tudja mondani, hogy mi falusi fickók, sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akiknek más a véleményük, mint nekünk. Erről a Népszabadság bezárt szerkesztősége sokat tudni beszélni. Vagy a régvolt Kurír szerkesztői és újságírói. Esetleg az áthangolt Magyar Nemzet, vagy a Lokállá alacsonyított Metropol csapata.

Az igazi falusi fickó szerint a ganézás nem fikció, szívesen dicsekszik azzal, hogy származásából kifolyólag volt már alkalma disznóólat takarítani. Ezért is van, hogyha a nagygéci Bözsi néni társaságában meglát egy malacot, azonnal a nevén szólítja. Azt mondja neki: Helló, Röfi!