Federico Finchelstein szerint Orbán egy mini-Trump

HírKlikk 2021. január 18. 15:50 2021. jan. 18. 15:50

Az argentin történész hangsúlyozza: ha egy populista politikus megpróbálja elpusztítani a demokráciát, akkor már fasiszta irányba tart.

Federico Finchelsteinnel a hvg.hu készített interjút annak kapcsán, hogy magyarul is megjelent Fasiszta hazugságok című könyve. Az argentin történész egyebek között azt mondta, hogy „amit most látunk, Trump talán legnagyobb hazugsága, hiszen vesztett, de azt állítja, győzött. Amellett, hogy szerintem ez szánalmas, van benne veszély. De bízom az amerikaiakban."

Hozzátette, hogy „amit Trump csinál, az a demokratikus rendszer megtámadása. Ha egy populista politikus megpróbálja elpusztítani a demokráciát, akkor már fasiszta irányba tart."

És persze nem Trump az egyetlen populista politikus. Ide sorolja Orbán Viktort is, aki szerinte egy mini-Trump.

Federico Finchelstein a könyvében egyebek között azt írja, hogy a magukat felsőbbrendűnek tekintő fasiszta vezetők hazugságnak bélyegezték a nyilvánvaló tényeket, és helyettük a saját elképzeléseiket tartották igaznak, ezért azoknak megfelelően akarták átformálni a világot. Valamiféle isteni kiválasztottnak képzelték magukat, és meg voltak róla győződve, hogy jobban tudják, mit akar a nép, mint maguk az emberek. A szerző szerint ezen alapul a mai populista politikusok gondolkodása is, és ezért mondják a nekik nem tetsző hírekre, hogy „fake news".

A fasizmusban a vezér ideológiája határozta meg az igazságot. A vezér és hívei meggyőződése volt, hogy az az „igaz", amilyennek ők szeretnék látni a világot, ezért saját vágyaik szerint próbálták átformálni a valóságot.