Fegyveres tüntetések a Washingtonnal szomszédos Virginia államban

HírKlikk 2021. január 20. 14:13 2021. jan. 20. 14:13

Erődítménnyé változott Washington belvárosa Joe Biden szerdai beiktatása előtt. A Capitolium január eleji ostromát követő fenyegetések miatt, rendkívül szigorú a készültség. A kerítéssel körbevett városközpontot a nemzeti gárda 25 ezer tagja védi, miközben a szomszédos Virginia államban állig felfegyverzett, katonaruhás csoportok tartanak demonstrációkat.

Fegyveres tüntetők szállták meg a Washingtontól 170 kilométerre lévő Richmond belvárosát hétfőn, két nappal az Egyesült Államok következő elnöke, Joe Biden beiktatása előtt.

„Ha felfegyverezve vonulunk fel, nem szórakoznak velünk. Ha fegyver nélkül jövünk ide, olyan dolgokat csinálnak, amiket nem szabad nekik, ezt már megmutatták" - mondta egy tüntető az Euronewsnak.

Az utcákon az afroamerikaiak egyenjogúságáért küzdő Fekete Párducok csoport tagjai is ott vannak, szintén erősen felfegyverezve. Szélsőjobboldali szervezetek, köztük a Boogaloo Bois és a Proud Boys a kormányzati épületek környékén tartanak gyűléseket.

„Biztonság Amerikában? Semmi probléma nincs. Ez tartja biztonságban Amerikát" – mutatta pisztolyát egy Donald Trumpot támogató férfi.

Az amerikai elnökök beiktatása rendszerint százmillió dolláros adóbevételt generáló, több napos ünnep szokott lenni, amelyen százezrek vesznek részt. Idén a hatóságok csak abban reménykednek, hogy a tüntetések nem torkollnak majd erőszakba.

Forrás: Euronews