Fejlesztéseket törölt a kormány, hogy megvédje a rezsicsökkentést

HírKlikk 2023. szeptember 6. 08:50 2023. szept. 6. 08:50

A Magyar Közlöny kedd esti számában egy kormányrendelet és egy határozat szól számos korábbi döntés visszavonásáról.

A határozat „a  Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében” tartja ezt szükségesnek. Egyebek közt törölték a feladatok közül a Dél-Budai Centrum megközelíthetőségének fejlesztését, amelyet egy szintén visszavont korábbi döntés úgy konkretizált, hogy két autópálya-lehajtót kellett volna építeni – írja a hvg.hu.

A vasúti fejlesztések közül visszavonták a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított tételeket: Ferencváros C elágazás – Kőbánya felső – Rákos – Rákosliget, valamint Rákos – Gyömrő vasúti vonalszakasz fejlesztése, Budapest külső körvasúti megállóhelyek (Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva, Rákosszentmihály), valamint Albertfalva  megállóhely kiépítése, fejlesztése. Törölték a Galvani hídra vonatkozó „Új Duna-híd és kapcsolódó közlekedési infrastruktúra előkészítés Budapesten” című tételt, és a Gellért-hegyi közpark átfogó közterületi megújításának előkészítését.

Ugyancsak hatályon kívül helyezték a debreceni velodrom, a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye és a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztését célzó beruházás kiemeltté nyilvánítását.

Visszavonták a Gödön megkezdett Adatközpont-beruházás állami érdekű hasznosításáról szóló határozatot is.

Forrás: hvg.hu