Felcsuti Péter: az Európai Bizottságot hidegen hagyja az orbáni kommunikációs akrobatika

HírKlikk 2022. július 24. 14:55 2022. júl. 24. 14:55

A kánikula mellett az ország talán legégetőbb kérdése, hogy lesz-e megállapodás a magyar kormány és az Európai Unió között, aminek eredményeként végre megindulhatnának a magyar gazdaságot élénkítő támogatások. Erről kérdezte Felcsuti Pétert, a Bankszövetség volt elnökét Németh Péter a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

Biztos válasz természetesen nincs, legfeljebb arról beszélhetünk egyelőre, hogy minek van a legnagyobb valószínűsége – válaszolta a közgazdász. „Annak-e, hogy végül megállapodnak a felek vagy annak, hogy nem. Erre az én válaszom, hogy inkább megállapodnak.”

A kormány hazug kommunikációja, hogy szinte egész Európában egyedüliként megvédik az embereket a rezsiemeléstől. Ez vajon miért hagyja hidegen az uniót? „Szerintem ezt a kérdést érdemes kétfelé választani. Ráadásul olyan, hogy ’unió’, valójában nincs, inkább különböző erő- illetve hatalmi központok vannak az unióban. Egyre erőteljesebben érvényesül – egyébként helyesen – a hatalom megosztása.”

Felcsuti Péter emlékeztetett, régebben az volt a gyakorlat, hogy aki megállapodott az Európai Bizottsággal, az lényegében mindenben megállapodott. Ez ma jól láthatóan kevés, hiszen az EB is erős kontroll alatt van.

„Ilyen körülmények között az EB nem engedheti meg magának, hogy olyasmiben állapodjon meg, amit az Európai Parlament vagy Tanács nem fogad el. Én azt gondolom, hogy az bizottságot nem nagyon érdekli az a kommunikációs akrobatika, amit a tagországok belföldi célra előadnak.”

Felcsuti szerint a megállapodásig még nagyon komoly és kemény munka van hátra. „Ebben jelentős szerepet játszik, hogy a kormány meddig képes elmenni, mivel most jócskán fel kell adnia abból, amit 12 éve produkál.” Szerinte ősztől még nagyon érdekes fejleményeknek lehetünk tanúi.

Az a négy uniós elvárás, amiben most – a kommunikációjuk értelmében – „hajlandó” lenne engedni az Orbán-kormány, azokat 12 éven keresztül masszívan elutasították. „Az azonban jól látható, hogy ez a négy kérdés, amit a kormány nyilvánosságra hozott, ma már kevés.”

Az sajnos felvetődik, hogy ezekben a kérdésekben azért látszik meghátrálni az Orbán-kormány, mert már tudja, hogyan játszhatja ki az elvárásokat. „Az a mi dolgunk, hogy nekünk, az Orbán-kormányt nem kedvelő állampolgároknak mekkora bizalmunk van az ilyen jellegű fogadalmak és intézkedések iránt. A fő és az izgalmas kérdés, hogy mindebben mekkora bizalma lesz az Európai Uniónak, az Európai Bizottságnak. Én azért sem tökéletesen ostobának vagy elvtelennek nem tekintem egyik szervezetet sem.”

 

Forrás: Hírklikk