Félek, hogy Orbán megőrül

Lendvai Ildikó 2018. december 30. 13:04 2018. dec. 30. 13:04

Én nem tudom, de ebből baj lehet. Nem mindig van jó vége annak, ha valaki kolostorba vonul, és a miniszterelnök épp most költözik a Karmelita kolostorba, a Várba. Emlékezzünk csak Oféliára! Nem sokkal azután, hogy Hamlet odavetette neki: "Vonulj kolostorba, Ofélia", az a szegény lány megőrült.

Hát kell ez nekünk? Pláne neki, mármint a kormányfőnek. Ugyan már hallottuk őt énekelni, az is mellbevágó élmény volt, na de mégiscsak más férfiasan örvendezni a fehérvári huszárok virtusán, mint virágokról dúdolgatva össze-vissza bóklászni a városban, ahogy a tébolyult Ofélia tette Helsingőrben. Aztán Diderot Apácájának se alakult jól a sorsa a kolostorban. Igaz, Diderot-nak egy szavát sem szabad elhinnünk, ő az egész francia felvilágosodással együtt mostanában ki van átkozva, mint a keresztény Európa szellemi megrontója.

De irodalmi példák nélkül is van egy olyan érzésem, hogy a kolostor és a miniszterelnök valahogy nem igazán passzolnak össze. Vegyük csak azt, hogy a szerzetesek általában szegénységi fogadalmat tettek. Igaz, az ember tarthatja a vagyonát strómanok kezén is.. Nincs ezzel semmilyen összefüggésben, csak úgy mondom: idén Mészáros Lőrinc lett az ország leggazdagabb embere.

Az is biztos zavarná a miniszterelnököt kolostori magányában, hogy sokak szerint az egész Liget projektet azért kellett kitalálni, hogy elköltöztethessék a múzeumokat a Várból. Ez fájna neki, hiszen közismerten rajong a fákért, egy-egy favágás hírére vigasztalhatatlan lesz. Még jó, hogy ekkora önfegyelme van!

Egy kicsit azért modernizálták azt a kolostort. Az Origó szerint egyrészt "a 18. századi egyszerű belsőt állították helyre", másrészt viszont minden "teljes mértékben megfelel a 21. századi kormányzás elveinek". Na most a mi kormányzásunknak egyetlen vezérlő elvében vagyok biztos. Ha ezt vették figyelembe a berendezésnél, akkor ott minden bútor, kép, szőnyeg, csillár oda van láncolva, nehogy lába keljen. Félek, nem a turisták miatt, azok úgysem mehetnek be.