Feljelentés hűtlen kezelés gyanúja miatt – megkezdődött az elszámoltatás Pécsett

Harkai Péter 2020. február 5. 14:05 2020. feb. 5. 14:05

Az önkormányzati cégek gazdasági átvilágításának első fejleményeként feljelentést tett az önkormányzat vezetése a Pécsi Vagyonhasznosító régebbi szerződéskötései és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Péterffy Attila polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy az októberi választások óta, első ízben Pécsett született feljelentés olyan gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt, amelyet jogi és gazdasági átvilágítás tárt fel.

A sajtótájékoztató témáját két olyan ingatlan adásvétele körül feltárt ügylet adta, ami a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt vezetéséhez köthető. Mindkét esetben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak, ami kettő és nyolc év közötti szabadságvesztéssel is büntethető.

Az egyik ingatlan körüli értékesítéssel kapcsolatban ráadásul felmerült a volt vagyonkezelői vezetés visszaélésének érintettsége is, mivel a volt központi menza telkét 2018 júliusában hirdették meg eladásra, s a pályázaton nyertes cég is ugyanebben az időben alakult meg. A cég tulajdonosa és ügyvezetője pedig a vagyonhasznosító pr-vezetőjének szülei és a cég korábbi vezérigazgatójának  élettársa voltak.

A nyomozás tárgyát képező információk szerint, az általuk benyújtott ajánlat megegyezett a vételárként meghirdetett 122 millióval, a telek becsült értékével. Ráadásul a pályázati kiírás szerint csupán 1,1 millió forintot kellett kifizetni, a fennmaradó 121 milliót a telken épülő ingatlanban létesülő irodák, parkolók formájában fizették volna ki. Mindezek felett, az adásvételi szerződést végül 2018. december 14-én már 114 millió forintos vételárral írták alá, és abban nem a pályázatban eredetileg szereplő 2019. negyedik negyedév volt a vállalási határidő, hanem 2020. augusztus 31.

A kivizsgálandó esetet még döbbenetesebbé teszi, hogy december 9-én az ingatlanok eladásában eljáró ügyvéd közölte a vagyonhasznosítóval, hogy a letéti pénzre beszámítási igénye van s ezt követően 21 millió forintot átutalt a cég számlájára. Ezzel egy időben négy számlát is beküldött összesen 104 millió forint értékben ügyvédi díj címén, valamint 2015 és 2019 vége közötti időszakra pedig kiszámlázott 72 millió forintos ügyvédi átalánydíjat. Még ezen a napon, a cég vezetősége leigazolta az eljáró ügyvéd követeléseit, aki még pluszban 32-33 millió forintos kötbért is kilátásba helyezett, mert szerette volna megszüntetni a 2024-ig fennálló határozott idejű szerződését. Ez utóbbiakat vitatja a leginkább az önkormányzat.

„Megígértük, hogy átvilágítjuk az önkormányzati cég- és intézményrendszert, megígértük, hogy ha jogsértő ügyeket találunk, ha a pécsiek vagyonát elherdálták, elszámoltatjuk a felelősöket, és ezeket be is tartjuk.

A cégek, intézmények átvilágítása tovább folyik, ha újabb, a mostanihoz hasonló ügyek kerülnek elő, újra jelentkezünk. A mostani ügyben innentől a nyomozóhatóságnak kell megtennie a szükséges lépéseket, bízunk benne, hogy sikerrel járnak” – közölte Péterffy Attila.

Miután nagy horderejű ügyről van szó, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya folytatja le a nyomozást – ügyészi felügyelet mellett.