Feljelentettek sok fideszes szavazatszámlálót, mert hamis nyilatkozatokkal támogatták Vitézy fellebbezését

HírKlikk 2024. szeptember 4. 15:45 2024. szept. 4. 15:45

226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozat közül legalább 128 valótlan tényállításokat tartalmaz.

Az Átlátszó egy olvasója a Kimittud közadatigénylő-portálon keresztül szerezte meg Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek az érvénytelen szavazatok újraszámolására vonatkozó beadványát, és adatelemzéssel kiderítette, hogy az abban szereplő 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozat közül legalább 128 valótlan tényállításokat tartalmaz, mert az újraszámolások alatt ezekben a szavazókörzetekben nem találtak tévesen érvénytelenített szavazólapokat.

Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy a hamisan nyilatkozó szavazatszámlálók a Fidesz delegáltjai lehettek. A portál olvasója most a Társaság a Szabadságjogokért közreműködésével feljelentést tett az ügyben a rendőrségen.

Az Átlátszó júliusban írt arról, hogy kerületi Fidesz-irodákban gyűjtötték formanyomtatványokon a szavazatszámlálók nyilatkozatait, sokakat eleve a Fidesztől kerestek meg azzal, hogy ezt kell most aláírni. A lap akkor azt írta, az önkormányzati választás után a kormánypárt irodái szervezhették azt az akciót, ami Vitézy Dávid fellebbezéséhez és az újraszámláláshoz kellett.

Vitézy fellebbezése és a bírósági döntések miatt az összes leadott fővárosi szavazatot újraszámolták.

„A rendelkezésre álló információk alapján ugyanis az gyanítható” – áll a feljelentésben – „hogy hivatalos személyek ezen minőségükkel visszaélve, abban működtek közre, hogy valótlan tényállításokat téve, lehetővé tegyék egy Ve. szerinti jogorvoslati eljárás lefolytatását, így hozva előnyösebb helyzetbe egy jelöltet és járulékos társadalmi kárként rongálva a választási jogorvoslatokba vetett közbizalmat”.

„Szintén hangsúlyosan vizsgálandó kérdés, hogy a nyilatkozatot tevő érintettekre bárki helyezett-e nyomást, ígért-e nekik előnyt, alkalmazott-e velük szemben kényszert vagy fenyegetést, tekintettel arra, hogy ez felveti a felbujtói magatartás meglétét” – áll a feljelentésben.

Forrás: atlatszo.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom