Feltartóztatható a populizmus

HírKlikk 2020. január 29. 08:52 2020. jan. 29. 08:52

Az olasz Emilia-Romagna tartományban tartott választás megmutatta: mégiscsak feltartóztatható a Liga és az Öt Csillag populizmusa – írta kommentárjában a német Süddeutsche Zeitung. A választás Giuseppe Conte kormányára nem a várt életveszélyes csapást mérte, hanem tartást adott neki. A Liga jobboldali populista elnökét, Matteo Salvinit megroggyantotta a választás, amelytől az engedélyt remélte arra, hogy rohamra éretté lője a római kormányt.

Alighanem Conti mellett az európai partnerek is megkönnyebbültek, mert ha más lett volna az eredmény, annyira megnőttek volna a kormány legitimációs gondjai, hogy a napjai meg lettek volna számlálva.

A fő vesztes az Öt Csillag, amely Emilia Romagnában kevesebb, mint öt százalékot kapott, és a szintén választó Calabriában is csak kevéssel többet. Ez elég nagy zuhanás a két évvel ezelőtti választásokon szerzett 33 százalékhoz képest.

Most egy másik mozgalom döntötte el a választást: a Szardíniák, ami november óta nagyon sok hívet szerzett egész Olaszországban. Ők nem kötődnek párthoz, szemben állnak Salvini brutális propaganda-stílusával, és mozgósították a szavazókat. A részvétel 68 százalékos volt, a korábbinak közel duplája.

Mindez két jó hír a demokrácia számára. Az Öt Csillag kudarca azonban a politikai viszonyok instabilitását is mutatja. A szociáldemokraták az örvendő győztesek. Megerősítést nyert Nicola Zingaretti pártelnök nyugodt kurzusa, a párton belüli viszályok elsimultak, és mindenekelőtt sikerült megvédeni a baloldali fellegvárnak számító Bolognát. Üröm az örömben, hogy a párt 20 százalékponttal többet szerzett, mint a párt listája, és csupán három százalékpont választja el a listát a Ligáétól. Emellett a párt római koalíciós partnerének lába alatt omladozik a talaj.

Jelenleg a 20 tartományból 14-ben a Liga, vagy más jobboldali párt kormányoz, és ha a trend kitart a májusban és júniusban esedékes további hat regionális választáson, akkor a római koalíciónak az ország többsége ellen kell kormányozni, és ez nem tartható sokáig. „Emilia-Romagna azonban megmutatta, hogy a Liga és az Öt Csillag populizmusa feltartóztatható” – írta a lap.