Fenyegető a háború terjedése 

Rédei Ottó 2022. március 27. 09:40 2022. márc. 27. 09:40

A Fehér Ház magyarázkodik, mert nem akarja, hogy Biden szavai tovább rontsák az amerikai-orosz viszonyt. Zelenszkij eközben tankokat és vadászgépeket sürget Lengyelországtól, mivel szerinte az oroszok rakétákkal lőhetik akár még Magyarországot is. Moszkvában pedig bejelentették, hogy új szakaszába lépett a háború. 

A Fehér Ház magyaráz

Az amerikai elnök nem Putyin megbuktatására buzdított. Ezt állítja a Fehér Ház közleménye, amelyben a hivatal Joe Biden szavainak élét igyekszik tompítani.  Az elnök Varsóban mondott beszédében kijelentette, „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon" A Fehér Ház később sietett hozzátenni, Biden nem az orosz elnök eltávolítását szorgalmazta, hanem arról beszélt, hogy Putyin nem uralkodhat Oroszország szomszédai felett. A Kreml szerint nem Bidennek kell eldöntenie, hogy ki kormányozza Oroszországot. Megfigyelők úgy vélik, Biden kijelentése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Putyin úgy érezheti, az amerikaiak megpróbálják sarokba szorítani. Márpedig ez rendkívül veszélyes lenne, hiszen az orosz elnök hatalmas nukleáris fegyverarzenállal rendelkezik. Joe Biden Varsóban egyébként azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek szent kötelességük megvédeni a NATO területének minden darabját.

Lengyel értékelés

Megindítónak és mélyen elgondolkodtatónak nevezte a lengyel külügyi szóvivő Biden varsói beszédét. Lukasz Jasina a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, a világ legerősebb országának elnöke Lengyelországban nagyon nyíltan beszélt az orosz agresszióról. Lengyel megítélés szerint Biden az oroszoknak üzent, amikor azt hangoztatta, hogy sosem késő a diktatúrát megváltoztatni. Jasina közölte, a nemzetközi közösség már sohasem fogja visszafogadni Vlagyimir Putyint, az orosz elnök elvesztette a bizalmat.

Zelenszkij repülőket és tankokat kér

Az ukrán elnök ismét vadászgépeket és harckocsikat kért Lengyelországtól. Volodimir Zelenszkij késő éjjel, videókonferenciát tartott lengyel kollégájával, Adrzej Duda-val. Azt mondta, ha Ukrajna nem kapja meg a kért repülőket és tankokat, akkor az oroszok hamarosan már a NATO országait is fenyegethetik. Zelenszkij szerint fennáll a veszélye annak. hogy az oroszok esetleg rakétatámadásokat intézhetnek Lengyelország, Szlovákia, Románia és Magyarország ellen is.
  
Az oroszok már nyugat-Ukrajnát támadják

Hatalmas robbanások rázták meg hajnalban Lviv-et és a város felett sűrű füst gomolyog. Úgy tudni, egy olajtároló két tartálya gyulladt ki. Szemtanúk három rakéta becsapódásáról számoltak be. A lengyel határtól alig 40 kilométerre lévő várost eddig nem támadták az oroszok. Lviv a háború elől menekülő civilek egyik legfőbb célállomása, a városban rengetegen zsúfolódtak össze. A polgármester, Andrij Szadovij szerint a támadás időzítése arra utal, hogy az oroszok üzenni akartak az éppen Lengyelországban tárgyaló amerikai elnöknek.

A brit védelmi minisztérium szerit az oroszok változatlanul sűrűn lakott területeket támadnak Ukrajnában. Az erősödő ukrán légvédelem miatt, azonban az orosz repülők most már jórészt saját légterükből indítják rakétáikat, de precíziós fegyvereik több mint a fele nem megfelelően, vagy egyáltalán nem is működik. 

Az ukránok közölték, hogy továbbra is heves harcok folynak Mariupol birtoklásáért. Az oroszok szünet nélkül ágyúzzák és bombázzák a már szinte teljesen lerombolt várost. Azt is bejelentették, hogy Kijev körül változatlanul súlyos harcok dúlnak. Főleg az ukrán főváros külső kerületeit támadják az oroszok, de már Kijev belvárosát is célba vették. Eközben az Ukrajnával szomszédos, oroszbarát Beloruszban több helyen is hadgyakorlatok kezdődtek. Nyugati katonai források lehetségesnek tartják, hogy újabb támadás készül Ukrajna ellen, ezúttal északi irányból, Belorusz területéről.

Elesett egy újabb orosz tábornok

Úgy tudni, egy újabb orosz tábornok vesztette életét Ukrajnában. Jakov Rezancev altábornagy az ukrán védelmi minisztérium szerint egy Herszon melletti támadásban esett el. A 49. egyesített orosz hadsereg parancsnoka volt. Ő a hetedik orosz tábornok, aki Ukrajnában halt meg és a második ilyen magas rendfokozatú parancsnok.  

Új szakasz kezdődik

Moszkvában bejelentették, hogy sikerrel zárult az „ukrajnai különleges katonai műveletek” első szakasza. A védelmi minisztérium azt közölte, hogy a kitűzött célok többségét elérték és mostantól az orosz haderő a kelet-ukrajnai Luhanszk valamint Donyeck régiók teljes felszabadításáért harcol. A két terület mintegy harmadát az oroszbarát szeparatisták tartják ellenőrzésük alatt, de Moszkva mindkét régió teljes területét el akarja foglalni.

Már 12 külföldi újságíró vesztette életét az ukrajnai háborúban. Ezt az ukrán legfőbb ügyész jelentette be. Irina Venediktova azt is közölte, hogy tíz másik tudósító súlyosan megsebesült, amikor a munkáját végezte. A meggyilkolt újságírók között van amerikai, ír és orosz is. 

Újabb szankció

A brit hatóságok lefoglalták egy orosz milliárdos két magánrepülőgépét. Londoni közlés szerint a gépek határozatlan ideig maradnak a brit állam birtokában. A tulajdonos Jevgenyij Markovics Svidler állítólag szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyinnal. Vagyonát kétmilliárd amerikai dollárra becsülik. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom