Ferenc pápa: megérintett a magyarok szellemisége

HírKlikk 2021. szeptember 15. 19:00 2021. szept. 15. 19:00

A magyarok „számos értékéről" beszélt Ferenc pápa a Szlovákiából a Vatikánba visszatartó repülőúton az őt kísérő újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetésen, amelyen beszámolt a budapesti találkozókról, hangsúlyozta az oltakozás fontosságát, és érintette az egyház álláspontját is a melegházasságokról. A pápa inkább Áderrel beszélgetett, Orbán csak hozzászólt néha.

Az első kérdésre, amely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnapi zárómiséjére vonatkozott, Ferenc pápa kifejtette, hogy megérintette őt a magyarok mély ökumenikus szellemisége. Félreértésnek nevezte, hogy egyesek szemére vetették a budapesti látogatás rövidségét. Nem zárta ki egy jövőbeli magyarországi látogatás lehetőségét.

Az Áder Jánossal és Orbán Viktorral folytatott találkozóról elmondta, hogy kiemelten beszéltek a környezetvédelemről: „kalapot emelek a magyarok ökológiai tudatossága előtt" – mondta.

Hozzátette, hogy témaként szerepeltek a magyar családvédelmi intézkedések is. Hangsúlyozta, hogy a szerinte „elég hosszú" beszélgetésen a migrációról nem esett szó.

Azt már nem az MTI, hanem a Magyar Hang írta meg, hogy Ferenc pápa arról mesélt, inkább Áderrel beszélgetett, Orbán csak hozzászólt néha.

A spanyol El País a magyarországi útjáról és az Orbán Viktorral való találkozójáról érdeklődött. A Magyar Hang tudósítója szerint a spanyol újságíró kitért a pápa és a magyar kormányfő migrációval kapcsolatos ellentétére. Erre Ferenc azt mondta, hogy inkább csak Magyarország köztársasági elnökével, Áder Jánossal beszélgetett, de valóban ott volt a kormányfő és a miniszterelnök-helyettes is, de ők csak hozzászóltak kettejük beszélgetéséhez. A beszámoló szerint a pápa Orbán nevét nem mondta ki, amikor válaszolt.

Megemlítette viszont, hogy „a magyar elnökkel” harmadszorra találkozott, és elsősorban a környezetvédelemről beszélgettek.

Forrás: MTI/Hírklikk