Fidesz: az MTA-t egyedül a Gyurcsány-kormány akarta "beszántani"

HírKlikk 2019. február 4. 17:21 2019. feb. 4. 17:21

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok az Országgyűlés Kulturális bizottságából akartak kampányhelyszínt csinálni és folytatják a színjátékot.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Gréczy Zsolt (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Ander Balázs (Jobbik) és Szabó Szabolcs (független) közös sajtótájékoztatóján közölte: elfogadhatatlan a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) szembeni kormányzati politika, amely a köztestület kivéreztetésére irányul. Az ellenzéki képviselők közös kezdeményezéssel próbálták összehívni az Országgyűlés Kulturális bizottságát az MTA helyzetének megvitatására, azonban a bizottság kormánypárti többsége elzárkózott ettől.

A Fidesz reagálásában azt írta, az MTA-t egyedül a Gyurcsány-kormány akarta "beszántani", mivel Kóka János akkori gazdasági miniszter 2006-ban azt mondta, hogy "az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni".

Közölték továbbá: a magyar kutatások támogatása és hatékonyságának növelése a cél, ezt szolgálja kutatási-fejlesztési források célirányosabb felhasználása és a kutatóknál megvalósult béremelés is.

Forrás: MTI/Hírklikk