Fidesz-téglák az ellenzék soraiban?

Kardos Ernő 2019. augusztus 8. 06:01 2019. aug. 8. 06:01

Miközben Erzsébetvárosban minden ellenzéki párt felsorakozott az esélyes Niedermüller Péter polgármester-jelölt mögött, az LMP egykori budapesti elnöke, Moldován László váratlanul bejelentette, hogy elindul a polgármesteri címért folyó versenyben. Korábban a börtönbüntetését már letöltő, egykori szocialista Hunvald György is jelezte, hogy ő is ringbe lép a küzdelemben. Az ellenzék gyengítését végzetes hibának tartja a Hírklikknek nyilatkozó Szél Bernadett független parlamenti képviselő.

Elérte már a hír, hogy az LMP új pártelnöke - akinek a neve nem jut eszembe - azon fáradozik, hogy visszavigye a pártba önt és a többi népszerű és kiegyensúlyozó ellenzéki politikust. Mindez logikusnak látszik, hisz nincs női társelnöke a zöldpártnak. Csábítja az ajánlat?

Cseppet sem csábít, sőt kizártnak tartom, hogy az LMP színeiben politizáljak a jövőben.

Akkor sem érdekelné, ha a politika iránt érdeklődőknek újból eszébe junta a pártelnök neve, tehát ha valódi ellenzéki politikát folytatna?

Nézze, ami abban a pártban történt az nem volt véletlen. De számomra az LMP egy lezárt korszak.

Ebből az következik, hogy az LMP politikusai ott üldögélnek a parlamentben, de olyan teljesítményre már nem képesek, amire ön Hadházy, Karácsony társaságában még képes volt?

Az LMP-nek alapvető változásokra lett volna szüksége.

Vége van ennek az LMP-nek?

Nem tudom, de ha igen, akkor azért tragikus, mert az önmagát zöldnek aposztrofáló párt szétesése a globális felmelegedés idejére esik, ami ma az emberiség első számú kihívása. Az viszont már hasznos a politikai közösségnek, hogy az LMP láthatóan részt vesz az ellenzéki együttműködésben. Ez fontos változás, láthatóan találkozik a választók akaratával.

Ha ez az országgyűlési választáson is sikerült volna, akkor ma nincs a Fidesznek kétharmada…

Ez mindenki számára komoly tanulsága a parlamenti választásnak.

Mégis az LMP egykori budapesti elnöke, Moldován László teljes harci díszben beveti magát a VII. kerületi önkormányzati választások küzdelmeibe. Ismét megosztva ezzel az ellenzéki egységet. Nem furcsállja?

Meglepődve nem vagyok. Moldován László volt annak az etikai bizottságnak az elnöke, amelyik azzal vádolt bennünket, hogy a Fidesz megbuktatása érdekében együttműködést kezdtünk az ellenzi pártokkal. Tehát én tudom, milyen szerepet vállalt a párt gyengítésében Moldován úr!  Ezek után azon viszont meglepődtem, hogy – ha jók az értesüléseim – az idei helyhatósági választásokon már ő vezette az LMP delegációját, amely az ellenzék koordinálása mellett foglalt állást.

Arra gondol, hogy korábban ő akadályozta az ellenzéki együttműködést, kezében volt a Fidesz kétharmados győzelme, most pedig már az együttműködés híve?

Csak ismételni tudom: én tisztában vagyok azzal, hogy Moldován Lászlónak milyen szerepe volt a 2018-as választásokon. Akkor akadályozta, most szorgalmazta az ellenzéki együttműködést. Az utóbbit én pozitív fejleménynek láttam.

Viszont közben Moldován úr gondolt egyet, nemrég kilépett az LMP-ből, bejelentette, hogy Erzsébetvárosban indul az önkormányzati választáson, amivel már ismét az ellenzéki egységet gyengíti. Lehet, hogy pszichiátert kéne hívni?

Inkább az a kérdés, hogy - megfelelő együttműködés esetén – az ellenzék számára nyerhető kerületben miért el indul el a polgármesteri címért a teljesen esélytelen Moldován László?

Ez a Fidesz érdeke?

Nincs más magyarázat. Ugyanis az ellenzék által nyerhető körzetben próbálja gyengíteni a közös ellenzéki jelöltet, Niedermüller Pétert. Pedig mindenki felsorakozott mögé, mert nincs más mód a Fidesz megbuktatására. Az elmúlt hónapokban nem véletlenül kezdtek el együttműködni a pártok, és politikusaik. Korábban elképzelhetetlen felállások születtek, és ezzel szemlátomást megleptük a kormánypártokat. Ezt akarja megakadályozni a Fidesz, amikor mozgásba hozza az ellenzék soraiban elhelyezett téglákat.

Ezek szerint Erzsébetvárosban is téglák akarják befolyásolni a politikát?

Nincs más magyarázat! Niedermüller Péter a legesélyesebb közös jelölt, ezért egyetlen párt sem indít versenytársat. A korábbi uniós képviselő kiáll a demokratikus és szociális értékek mellett. A Fidesz próbálta, de hatástalan maradt a karaktergyilkossága, pedig ráuszították a kormánypárti médiát is. Ezek után jön Moldován László, aki egyszer gátolja, egyszer támogatja az együttműködést. 

Érdemes észrevenni, hogy nemcsak Moldován László szorgoskodik az esélyes jelölt gyengítésén, hanem a börtönbüntetését letöltő, egykori szocialista Hunvald György is ellenében szeretné helyreállítani a megtépázott becsületét. De van ezeknek az uraknak, vagy elvtársaknak bármi esélyük?

Attól függ, hogy milyen lesz az induló kampány! Ki és hány milliárdot költ az emberek meggyőzésére. Azt nagyon fontosnak érzem, hogy mindenki által átlátható maradjon a kampány. S ha már ilyen sok önmagát ellenzékinak tartó ember akarja a Fidesz bukását, üdvös lett volna, ha részt vettek volna a szakszerűen kivitelezett előválasztásokon. S nem az ellenzéket igyekeznének gyengíteni, amivel a kormányzó hatalmat szolgálják. Ez ugyanis tovább pusztítja a hazai politikai viszonyokat.