Fideszes leleplezés: kiszivárgott egy Orbánnak címzett levél

HírKlikk 2019. augusztus 15. 08:45 2019. aug. 15. 08:45

Galbács Mihály, Gyula egykori alpolgármestere, korábbi fideszes politikus arról írt a Fidesz vezetőinek, köztük Orbán Viktornak, hogy volt olyan év az elmúlt öt és félben, amikor a város által kiírt közbeszerzések 93 százalékát olyan cég nyerte el, aminek a tulajdonosa 2010 óta össze van nőve a helyi fideszes városvezetéssel.

Levele végül kézről kézre járt, még az Indexhez is eljutott. A lapnak Galbács azt mondta, nem tudja, hogyan került a dokumentum végül másokhoz, köztük a jelenlegi polgármesterhez, de állítja: nem a nyilvánosságnak szánta. 

Gyula fideszes polgármestere rágalmazás miatt feljelentette a szerzőt, aki nem tekinti magát árulónak, de ha a Fidesz első emberei nem lépnek az ügyben, függetlenként indul majd az őszi önkormányzati választáson.

A június végi dolgozat címe az, hogy „A gyulai helyzet az önkormányzati választás előtt”, a fő üzenet pedig az, hogy az egykori alpolgármester szerint az önkormányzatnál komoly problémát jelent, hogy két vállalkozó teljesen beépült a gazdaságba.

Az egykori fideszes hosszan taglalja, példákat sorol a belső használatra szánt levélben, az egyik cégről azt írja például, hogy „a város hátán növekedett, nemcsak Gyulán, de a választókörzet többi településein is letarolja a munkákat.”

Galbács kikérte az önkormányzattól a közbeszerzési adatokat 2014 és 2019 májusa között és azokat is mellékelte. Ebből derült ki, hogy az öt és fél év alatt 3,5 milliárdnyi közbeszerzések mögött 49 munka van. Ezen munkák 78 százalékát az egyik nevesített vállalkozó cégei nyerték, de Galbács szerint 2015-ben a közbeszerzések 95 százalékát az egyik érintett cége kapta.

A volt alpolgármester tényként írja le, de nem bizonyítja, hogy a közbeszerzési folyamat le van zsírozva. Olyan gyakorlatról ír, amiben a rendszeren élősködő vállalkozók a városvezetés legfelsőbb szintjével egyeztetve irányítják a folyamatot úgy, hogy a végén a legelőnyösebb ajánlatot ők adják.

Forrás: Index