Fideszes urai vannak a magyar sportszövetségeknek!

Kardos Ernő 2020. július 27. 17:15 2020. júl. 27. 17:15

Miután Szűcs Lajos, a Fidesz képviselője 3.5 milliárdos hiányt halmozott fel a Magyar Teniszszövetség élén, az elnökséggel együtt lemondott tisztségéről. Pedig a sportág kiemelt támogatást kapott, három éve már évi 4 milliárdos volt a büdzsé. A szövetség visszás gazdálkodása miatt, 2018-ban feljelentés is született, de vizsgálódott a NAV is, mert a gyanú szerint, offshore-hátterű cégekhez került állami pénz. A rendőrségi nyomozás eredménye mindeddig nem ismert, viszont a távozó Szűcs Lajos utódjáról már napok óta egyeztet a Fidesz. A friss hírek szerint, Lázár János, az Orbán-kormány korábbi kancelláriaminisztere az egyetlen jelölt, akit ma megválaszthatnak a teniszszövetség élére.

2010-es hatalomra kerülése után, az Orbán-kormány azonnal milliárdokat öntött a sportba. Az első években 100-150 milliárd vándorolt a korábban veszteséges sportszövetségekhez. Később, adó formájában évente már több száz milliárdot engedett át a kormány a látványsportra, a kiemelt sportágak is bőségesen kaptak állami támogatást. Később szinte korlátlanul és ellenőrizetlenül ömlöttek a milliárdok a sportra. És persze ahol a pénz, ott rövidesen megjelentek a fideszes politikusok is.  

Labdarúgás

Tíz éve az Orbán Viktorral jó kapcsolatokat ápoló Csányi Sándor, az OTP vezére irányítja a magyar focit. A klubok vezetőinek többsége vagy a kormánnyal üzletelő milliárdos, vagy a fideszes politikus.

Kosárlabda

A szövetség elnöke Szalay Ferenc, Fidesz-politikus, Szolnok polgármestere.

Kézilabda

A szövetség elnöke Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezető.

Vízilabda

Vári Attila szövetségi kapitány, társadalmi elnök Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

Jégkorong

A szövetség elnöke Such György, az Országgyűlés hivatalának főigazgatója,

A további 16 sportszövetség, amelyik 2020-ig 135 milliárdhoz jutott:

Asztalitenisz

A szövetség elnöke Nátrán Roland, a gazdasági minisztérium volt államtitkára, a sportág 2.7 milliárd állami támogatást kap fejlesztésre.

Atlétika

A szövetség elnöke, Gyulai Miklós, alelnök Németh Zsolt, a sportág az elmúlt években 18 milliárdot kapott.

Birkózás 

A szövetség elnöke Németh Szilárd rezsibiztos, aki Hegedüs Csabát váltotta a sportág élén. A szövetség 7 milliárdos támogatást kap.

Cselgáncs

A szövetség elnöke az egykori válogatott Tóth László. A fejlesztési alelnök a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila. A szövetségben jelen van még Bakondi György tűzoltó altábornagy is. A cselgáncs 2020-ig 11 milliárd forintot kap sportágfejlesztésre.

Kajak-kenu 

A szövetség elnöke a Baráth Etelét leváltó Schmidt Gábor. A kajak-kenu 2020-ig összesen 13,4 milliárd forint állami támogatást kap sportágfejlesztésre.

Ökölvívás

A szövetség elnöke: Bajkai István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, az ökölvívás 2020-ig 5,7 milliárd forintos állami támogatásban részesül

Öttusa

A szövetség elnöke: Bretz Gyula. A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) 9,5 milliárd forintos állami támogatást kap 2020-ig sportágfejlesztésre.

Korcsolya

A szövetség elnöke Kósa Lajos, a Fidesz politikusa, aki 2011-től tölti be a tisztséget, a sportág 3 milliárdos támogatást kap.

Kerékpár

A szövetség elnöke  Princzinger Péter, jogász, aki az EMMI Európai Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság szakértője. A kormány 2020-ig 2,8 milliárd forinttal támogatja a magyar kerékpársportot.

Röplabda

A szövetség elnöke Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere.  A röplabdaszövetség 2020-ig 2,1 milliárd forintot kap.

Evezés

A szövetség frissen megválasztott elnöke Pető Tibor, aki korábban Vác fideszes alpolgármestere volt. Az evezős sport 9,6 milliárd forint állami támogatást kapott fejlesztésre 2020-ig.

Sportlövészet

A szövetség elnöke Nagy György, aki korábban alelnök is volt. A Magyar Sportlövő Szövetség 4,9 milliárd forintot kap az államtól 2020-ig.

Tenisz

A szövetség elnöke Szűcs Lajos, fideszes országgyűlési képviselő távozni kényszerült. Az egyedüli jelölt Lázár János, az Orbán kormány korábbi kancelláriaminisztere, aki két fideszes polgármestert, a debreceni Papp Lászlót, illetve a zalaegerszegi Balaicz Zoltán vinné magával. A tenisz 2020-ig négymilliárd forint állami támogatást kap.

Torna

A Magyar Torna Szövetség elnöke a sportág legendája, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán. 

Úszás

A szövetség évtizedek óta regnáló elnökét, Gyárfás Tamást Wladár Sándor váltotta a szervezet élén. 2020-ig 14 milliárd forintot kap a szövetség az államtól.

Vívás

Elnök: Csampa Zsolt, korábbi MDF-es, majd fideszes politikus, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. A Magyar Vívószövetség (MVSZ) 9.6 milliárd forintos állami támogatást kap 2020-ig sportágfejlesztésre.

Magyar Természetjáró Szövetség

A szövetség elnöke Orbán Viktor barátja, Garancsi István, a szervezet kiemelt állami támogatásban részesül

Triatlon

A szövetség elnöke Bátorfi Béla, az Orbán-család fogorvosa. A triatlon az előző években 55 millió forintot kapott, nemzetközi versenyek megrendezésére.

Sakk

A szövetség elnöke Szabó László, a Fidesz holdudvarában szereplő politikus. Előtte Töröcskei István, majd Seszták Miklós töltötte be ezt a posztot. A szervezet 300 milliós támogatás kap.