Figyelmeztetés Londonból

HírKlikk 2019. december 9. 20:20 2019. dec. 9. 20:20

A jog uralmát csúffá tevő közép-európai államok azt kockáztatják, hogy rosszat tesznek az innovációnak és a növekedésnek, mert lemaradnak a külföldi befektetők vonzásában – jelentette ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank EBRD vezető közgazdásza, Beata Javorcik a Reuters adott interjúban.

Lengyelország és Magyarország gazdasága jelenleg gyorsan fejlődik, és eddig legyintett minden olyan aggodalomra, hogy az EU által indított eljárások akadályozhatják a fejlődést. Ám – tette hozzá a  szakértő – „az igazságügy működéséről kialakuló negatív benyomások az ország vonzóképességének csökkenésében csapódnak majd le. Minden negatív üzenet ugyanis csökkenti az ország vonzerejét, amikor egyre nagyobb a versenyfutás a világban a külföldi közvetlen befektetésekért”. 

Tény, hogy nagy cégek fektettek be nagy összegeket a két országban az utóbbi években, de a globális környezet változása kihívást jelenthet. A közvetlen befektetések csökkenőben vannak, és ez a trend folytatódhat a kereskedelmi háborúk okozta bizonytalanság, valamint az automatizálás előrehaladása miatt, ami csökkenti a bérek jelentőségét, de azért is, mert a globális értékláncok kiépítéséből származó, könnyen szerezhető bevétel kimerült. 

Az innováció alapján elért növekedést nehezebb véghez vinni, márpedig ezen a téren a közvetlen külföldi befektetéseknek nagy jelentőségük van, mert a külföldi multik tudást hoznak létre. Nekik köszönhető a globális innováció legnagyobb része, és ezt a tudásukat viszik el oda, ahol befektetnek. Márpedig az innovációt produkáló cégek sokkal érzékenyebbek az üzleti légkörre, mint a többiek” – fejtegette Javorcik.

 
Forrás: Hírklikk