Földrengést jeleztek Észak-Izraelben egy libanoni lőszerraktár felrobbantása miatt

HírKlikk 2024. október 26. 16:35 2024. okt. 26. 16:35

A polgári védelem földrengésre figyelmeztetett Észak-Izraelben egy libanoni lőszerraktár felrobbantása nyomán – jelentette a helyi média szombaton Izraelben.

Szombat reggel Észak-Izrael jelentős részén földrengést jeleztek a polgári védelem telefonos alkalmazásai, miután Izrael légicsapást mért egy libanoni lőszerraktárra hatalmas erejű másodlagos detonációt okozva.

Szombaton, az Irán elleni éjszakai légitámadás után is indítottak két támadó drónt Izrael területére Libanonból. Ezeket a légvédelem elfogta, az egyiket Észak-Izraelben, Galileában, a másikat pedig a Földközi tengerhez közelebb, Nyugat-Galileában, Jechiam kibucnál.

Rakétákat is lőttek Izraelre, mintegy tizenöt libanoni lövedéket fogott el az izraeli hadsereg (IDF) légvédelme szombat délelőtt. A Hezbollah Libanonban azt közölte, hogy egy észak-izraeli felderítőbázist vett célba rakétákkal.

Az Irán elleni válaszcsapások nyomán Avigdor Lieberman volt védelmi miniszter az X közösségi platformon méltatta az IDF légierejét. „A légierő iráni hadművelete napvilágra hozta az IDF lenyűgöző képességeit és pilótáink legmagasabb szakmai felkészültségét."

Emellett Jair Lapidhoz, a parlamenti ellenzéki vezetőjéhez hasonlóan Liberman is bírálta a kiválasztott iráni célpontokat:

„A valódi ár behajtása helyett az izraeli kormány ismét megelégszik egy látványos akcióval és hírneve gondozásával. Egyértelmű döntés helyett nyugalmat vásárol” – vélekedett Liberman.

Az ellenzéki baloldali Demokraták Párt elnöke, Jaír Golan volt vezérkari főnökhelyettes is üdvözölte az Irán elleni támadást. „A válasz anélkül rontotta Irán védekező és támadó képességeit, hogy Izrael biztonsági és nemzeti érdekeivel ellentétes felmorzsoló háborúba sodort volna bennünket" – írta Golan, és ő azért bírálta a kormányt, mert az „nem hajlandó a legfontosabbal, a túszok kiszabadításához vezető alkuval foglalkozni".

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom