Folyamatosan romlik a zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzet

HírKlikk 2024. augusztus 18. 12:00 2024. aug. 18. 12:00

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi szerint fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kövessék, mi történik a létesítménnyel.

Folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet – jelentette ki szombaton Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának szombati telefonbeszélgetésükben.

A HVG  beszámolója szerint Oroszország a nap folyamán azzal vádolta meg a kurszki területre behatolt ukrán csapatokat, hogy támadást terveznek a kurszki atomerőmű ellen, majd Moszkvát akarják felelőssé tenni érte. Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő ezt az állítást „őrült” propagandának nevezve tagadta az X-en. Az orosz védelmi minisztérium, amelyet az Interfax hírügynökség idézett, viszont hangsúlyozta, hogy kemény választ fognak adni, ha bármilyen támadás éri a nukleáris létesítményt.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz vezetése szombaton azt állította, hogy egy ukrán drón robbanószerkezetet dobott a nap folyamán az erőmű melletti egyik útra, ahol éppen a létesítmény személyzete haladt. Orosz közlés szerint „az ukrán támadás közvetlen veszélyt jelentett a személyzet és az erőmű biztonságára nézve”. Hogy megsérült-e bárki, arról nem adtak tájékoztatást.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom