Fontos, hogy világos legyen: a többség nem Orbánnal van

Nagy András 2019. június 28. 14:45 2019. jún. 28. 14:45

Egy kis ország, amelynek nincsenek szövetségesei, fölkészülhet a legrosszabbra, pláne most, hogy a világ gazdasági, környezeti és politikai problémái súlyosodnak - nyilatkozta a Hírklikknek Tamás Gáspár Miklós. A filozófus úgy látja, Magyarország érdeke az, hogy világossá váljon, a magyarok többsége nem ért egyet Orbánnal.

Tamás Gáspár Miklós legutóbbi cikkében azt írta: Orbán célja egyértelműen a nacionalista mozgósítás, a célhoz vezető út azonban a szakadék mélyére vezet. TGM hozzátette, Orbán logikája pofonegyszerű: ha sikerül elhitetnie a magyarok többségével, hogy körülöttük mindenki ellenség, onnan már csak egy ugrás elhitetni, hogy nem bízhatunk másban, csakis benne, a vezérben.

A filozófus emlékeztetett rá, hogy klasszikus hatalmi eszköz a szomszédok iránti gyűlölet gerjesztése, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szomszédaitól elkülönített, magára utalt nemzet mítosza csak arra jó, hogy a nép egyetlen kiutat lásson: egységesen követni Orbán Viktort – a szakadékba.

De mikor zuhanhat Orbán Viktor ebbe a bizonyos mélybe, hogy kell elképzelni ezt a vermet? - kérdeztük telefonon a filozófustól. Tamás Gáspár Miklós jóslásba ugyan nem kívánt bocsátkozni. Azonban abban biztos, hogy amíg a mostani orbáni külpolitika folyik, addig a nemzet hanyatlik, és nem áll meg a lejtőn.

Magyarország példátlanul rossz viszonyba került minden szomszédjával, a nyugati hatalmakkal, továbbá a mérsékelt európai jobboldallal, de már a szélsőjobbal is. „Magyarország ma közgyűlöletnek örvendő állam minden oldalról és politikai irányzat felől. Nem bíznak benne még a fasiszták sem. Egy elszigetelt kis ország, amit mindenki magára hagy, nincsen olyan nagy újság a világon, amely ne tartaná Orbánt a demokrácia és emberiség ellenségének” – jelentette ki.

Erre ráfázott már a többször a történelem során magyarság – hívta fel a figyelmet. Egy kis ország, amelynek nincsenek szövetségesei, fölkészülhet a legrosszabbra, pláne most, hogy a világ gazdasági, környezeti és politikai problémái súlyosodnak. A világhelyzet romlásával párhuzamosan a mi országunk lesz a legnagyobb bajban, köszönhetően Orbánék ostoba és felelőtlen rögtönzésének – fejtette ki.

Orbán befolyása világviszonylatban csekély. De az, hogy hazánkat ma vele azonosítják a nemzetközi médiában, azzal a veszéllyel jár, hogy a magyar nép úgy marad meg az történelmi emlékezetben, mint az európai egység és a klímakatasztrófa elleni nemzetközi fellépés szétverője. Rövid távon ezt csak egyféleképpen lehet orvosolni TGM szerint. Ha a magyar nép kifejezi, hogy elég volt ebből. „Történelmi értelemben is fontos, hogy ezt a magyar nép kimondja, különben bűnrészes lesz ebben” – jelentette ki.

Magyarország érdeke az, hogy világossá váljon, a magyarok többsége nem ért egyet Orbánnal. Az ország nagy része egyébként elégedetlen a filozófus értékelése szerint, ezt az elvándorlás mutatja a legjobban – mondta.