Fontosabb a propaganda, mint egy pedagógus élete?

Bánó András 2021. március 28. 08:25 2021. márc. 28. 08:25

Teljesen érthetetlen, hogy miért akarja megnyitni az iskolákat a miniszterelnök és a kormány, amikor napnál világosabb, hogy a tanárok egy részét a legjobb esetben is április 8 és 10 között tudják beoltani? Azt hittem, rosszul hallok, amikor Orbán Viktor a rádióban kijelentette: nyolc-kilenc nap alatt megszerezhető a védettség az első oltás után, és 19-én nyithatnak is az iskolák. 

Mire alapozza ezt a miniszterelnök, amikor az összes virológus, orvos és tudós valamint járványmatematikus számtalanszor elmondta: tulajdonképpen csak a második oltás után pár héttel alakulhat ki a teljes védettség. Akkor miért akarják „vágóhídra” küldeni a tanárokat az első oltás után nyolc-kilenc nappal? Ezért a meggondolatlan lépésért vajon ki vállalja majd a felelősséget? 

A rádióinterjúban a miniszterelnök hangsúlyozta:  ő már sürgetné, hogy kezdjenek oltani a nemrég beérkezett kínai vakcinákkal, de Müller Cecília keményen ellenáll, és nem engedi a sietséget. Akkor most miért nem áll a sarkára a nyelvújító országos tiszti főorvos? Miért nem magyarázza el Orbán Viktornak és Gulyás Gergelynek, hogy túl korán akarják bevetni a tanárokat, és ebből csak baj lesz?

Soha nem voltam az operatív törzs ülésén, de elképzelem, milyen hangulat lehet ott. Feltételezem, ha Müller Cecília ellenáll is egy darabig, egy idő után aligha veszik figyelembe szavait. Hiszen Gulyás kancelláriaminiszter úgy söpörte le a PDSZ aggodalmát, ahogy azt az illiberális nagykönyvben megírták.

Ezt írta ugyanis a tanárok képviselőinek: „a szakszervezet, kérésének teljesítése után is a kormányt szidalmazza és a tanárokat próbálja – egyébként sikertelenül – az iskolák több mint három hét múlva esedékes nyitása ellen hangolni."

„Ez ékes bizonyítéka annak, hogy a PDSZ-nek mind az iskolai oktatás, mind az általuk képviselt tanárok másodlagosak. Az elsődleges a kormánnyal való konfliktuskeresés. A járvány legnehezebb időszakában is. Ez egyszerre felelőtlen és sajnálatos" – írja.

Gulyás Gergely nagyon téved! Nem a PDSZ a felelőtlen, hanem a kormány, amely ezt az elképzelését minden áron át akarja erőltetni!