A CÖF szóvivője havi 873 ezer forintért adott tanácsot a köztársasági elnöknek

HírKlikk 2022. július 27. 13:05 2022. júl. 27. 13:05

Havi 873 125 forintért adott társadalompolitikai tanácsokat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak dr. Fricz Tamás politológus, a kormányközeli, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, alapítója.

Fricz Tamás a politikatudományok doktora, blogot ír a kormányközeli Magyar Nemzetben, több kötet szerzője. 2013-ban Áder János akkori köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki. 

Az rtl.hu szerint a megbízási szerződést nyolc hónapra, még Áder János hivatali ideje alatt kötötték meg a nyíltan kormánypárti szakemberrel a 2021.10.01-2022.05.31. időszakra. Ennek megfelelően idén – tehát részben már Novák Katalin hivatali ideje alatt – 5 millió 238 ezer forint jutott Fricz Tamáshoz. A teljes megbízási összeg csaknem hétmillió forint, havi húsz munkanappal számolva, egy napi tanácsadás több mint 43 ezer forintba került. 

Az rtl.hu szerette volna megtudni a Köztársasági Elnöki Hivataltól, hogy milyen kiválasztási folyamat végén jutottak el Fricz Tamáshoz, illetve, hogy a politológus szóban vagy írásban adott-e tanácsokat, választ azonban nem adtak. Fricz Tamás pedig nem szerette volna kommentálni a megbízást. Nehezíti a tisztánlátást, hogy a tavalyi évre vonatkozó szerződéslista egyszerűen elérhetetlen a hivatal honlapján, a linkre kattintva a kezdőlapra lehet jutni. 

Az elérhető, és a 2022 január-június időszakra vonatkozó szerződéslistán például az alábbi tételek is szerepelnek:

  • Havonta 650 ezer forintért végez az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó tevékenységet a Balsai Ügyvédi Iroda, amelyről korábban az Átlátszó írta meg, hogy az egykori MDF-es miniszterből lett fideszes országgyűlési képviselő, majd alkotmánybíróvá választott Balsai István fia, „ifjabb Balsai István a Balsai Ügyvédi Irodán keresztül 20 millió forintot meghaladó állami megbízáshoz jutott mindjárt a szakvizsga után, ügyvédi működésének első öt évében, azaz 2011 és 2016 között.” Később kiderült, hogy ennél sokkal több közpénz jutott az ügyvédhez. 
     
  • A Forsense 2.0 Kft.-vel szaktanácsadásra, illetve társadalomkutatásra szerződtek, tavaly egész évben, illetve idén április végéig éltek a szerződések. Előbbiért havi 1,5 millió forintot, utóbbiért havi 1,2 millió forintot számlázhattak.
     
  • A Krzyzewsky Ügyvédi Irodával két szerződést is kötöttek, ők is az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó feladatokat látnak el. Egy határozatlan idejű szerződés keretében havi 750 ezer forintért dolgoznak a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, egy 2022.02.01-2022.04.30 időszakra szóló megbízással pedig havi 900 ezer forinthoz jutottak.
Forrás: RTL