Fülöp Attila: a szociális terület egy "kőkemény küzdősport"

HírKlikk 2024. október 14. 20:00 2024. okt. 14. 20:00

A szociális terület nem könnyű, százezer abban dolgozó ember látja, hogy ez egy "kőkemény küzdősport" - hangsúlyozta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének (SZIME) 24. konferenciáján elmondta, a szociális területen dolgozóknak "nemcsak egy valakivel kell megküzdeni, hanem általában sokan vannak még mellette, jön a család, jönnek a hozzátartozók, szóval, ott sok szeplő fölé kell bevinni egy-egy csatát, aminek egyetlen célja az, hogy valakinek az életén segíteni próbáljanak."

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy gyermekvédelemre, gyermekjólétre ma közel 1500 milliárd forintot fordít az állam, ez az összeg 2010-ben 325 milliárd forint volt. Hozzátette, a szociális területen egységes bértábla van, az átlagbér pedig a 470 ezer forint, ami 2010-ben 137 ezer forint volt.

Fülöp Attila szót ejtett az elmúlt négy év nehézségeiről, a covidról és a háborúról is. Elmondta, a kormány 38 milliárd forintot költött el csak arra, hogy az állami, önkormányzati, egyházi és civil intézményeknek a megemelkedett gáz- és villanyszámláját ki tudja fizetni.

Kiemelte: a rezsikompenzáció, az intézményi költségvetés növelése, a béremelés, az egyházi, önkormányzati, civil és állami szférában egyaránt megtörtént.

A szociális törvényben is fontosnak ítélte rögzíteni, hogy az egyéni felelősségvállalást nem lehet mellőzni. Természetesen ott van a családi felelősségvállalás kötelezettsége, és ha ezen túljutunk, akkor az önkormányzat és az állam kötelezettségvállalása is ott van - hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette, a szociális területet csak akkor lehet jól megoldani, ha azok a szereplők is feladatot vállalnak, akik a legközelebb állnak az adott emberhez, családhoz. Fülöp Attila jelezte: a kormány ezért indította el a területi szakmatámogatási rendszert, amelynek pályázatában 380 millió forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár szólt a gondosóra programról, amiről elmondta: 650 ezer idős használja, biztonságérzetet ad, és az intézményekre nehezedő nyomást is tudja tompítani. Fülöp Attila emellett kiemelte a szakápolási központok fontosságát is, amelyben nem egészségügyi, hanem ápolási, idősotthonhoz hasonló tevékenység zajlik.

A fogyatékosok világával összefüggő témában Fülöp Attila kiemelte: néhány évvel ezelőtt kezdődött el az a folyamat, amelynek keretében a nagy létszámú fogyatékossági intézmények helyett próbálnak áttérni a támogatott lakhatás irányába, ami családias légkört teremthet az érintetteknek. Ismertette: már több mint ötezren áttértek a nagy intézményekből a kicsikbe, vagy már rögtön oda költöztek be.

Kósa Ádám, a Belügyminisztérium (BM) fogyatékosságügyi államtitkára köszöntőjében elmondta, a nemrégiben létrehozott államtitkárság legfontosabb feladata az, hogy minden támogatást megadjon az önálló életvitelhez, a képzésekhez, a lakhatáshoz, a szolgáltatások eléréséhez, a mobilitáshoz és a munkavállaláshoz.

Azt szeretnénk, hogy olyan mértékű segítséget tudjunk adni a fogyatékossággal élőknek, amelynek köszönhetően ezek az emberek a jövőben is teljesen önállóan tudjanak élni és érvényesülni - tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom