Furcsa: 2023 végéig nem érkezett feljelentés, nem indult eljárás Diákhitel-szerződések miatt

HírKlikk 2024. október 23. 10:35 2024. okt. 23. 10:35

Korábban az Átlátszó beszámolt arról, hogy egy 2021-es Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól származó jelentés súlyos kifogásokat fogalmazott meg a Diákhitel Központ néhány szerződésével kapcsolatban (nem valós verseny, vélt túlárazás), majd ezek után Hadházy Ákos arról érdeklődött Polt Péternél, hogy a szerződésekkel, működéssel kapcsolatban tett-e feljelentést a KEHI, DHK vagy az MHB 2023. december 31. előtt.

A legfőbb ügyész erre október 22-én azt írta, hogy a „főügyészségek ügyviteli nyilvántartásainak országos szintű felmérése alapján – 2023. december hó 31. napját megelőzően nem tettek feljelentést, illetve büntetőeljárás nem indult”. Polt Péter azzal folytatta levelét , hogy az ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál felderítési szakban van folyamatban egy nyomozás – írja a Telex.

Hadházy Ákos többször találkozott már Magyar Péterrel, a Diákhitel Központ korábbi vezetőjével, aki azt mondta, hogy igyekezett megválaszolni Hadházy kérdéseit a szerződésekről. Magyar szerint szabály szerint zajlottak a beszerzések, minimum három, de volt, hogy több meghívott céggel. A Tisza Párt vezetője szerint jellemzően nem ő, hanem kollégái, a jogi, pénzügyi és kommunikációs igazgató vezették ezeket a folyamatokat, de ő jó szívvel vállalja a felelősséget ezekért a szerződésekért.

Hadházy egy októberi interjúban is beszélt a szerződésekről, azokról azt mondta, hogy „kevesebbért is tartottam már korrupcióinfót, mint amiket ő Diákhitel-vezérként aláírt. Ha igaz, amit a KEHI is leírt, akkor az sajnos bűncselekménygyanús”. Beszélt ugyanakkor arról is, hogy abban valószínűleg igaza lehet Magyarnak, hogy a Kehi csak azért piszkálta, hogy ráijesszen. Hozzátette: valószínűtlen, hogy a KEHI nem talált semmit, nagyon is találtak, de ha nem történt feljelentés, akkor egyértelmű, hogy tényleg csak zsarolásra használták ezt az anyagot. Polt Péter válaszából kiderült, hogy az ügyben 2023. december 31. előtt nem indult feljelentés, nyomozás pedig csak 2024-ben.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom