Fürjes Balázs: egy budapesti olimpia jó lehetőség, és kimaradt lehetőség is lehet

HírKlikk 2024. szeptember 29. 07:30 2024. szept. 29. 07:30

A Momentum 2017-es „Nolimpia” kampánya egy biztos szervezési lehetőséget vett el Magyarországtól, hiszen az akkor beadott pályázat tetszett a NOB tagjainak, és már akkor azt mondták, ha Magyarország pályázata végigment volna, akkor megkaptuk volna egy későbbi olimpia rendezési jogát. Akár 15 évünk is lehetett volna a felkészülésre, annyi, mint korábban egyetlen országnak sem – mondta Fürjes Balázs, a NOB tagja, a KlikkTV Mélyvíz című műsorában.

„Egy olimpia lebonyolítása jó lehetőség lenne Magyarország számára, Budapest csak nyerhetne rajta például út- és vasútfejlesztés, budapesti kórházak megújítása, miközben sportlétesítményt szinte nem is kellene építeni” – állapította meg a sportpolitikus. Mint mondta, ha Magyarország megpályázna egy olimpiát, szerinte nagy esélye lenne, de csak akkor, ha tartós, nemzeti, pártokon átívelő konszenzus lenne a témában a kormány, a főváros és az emberek között. „De az is lehet, hogy ez egy kimaradt esély lesz.” A következő 3-5 évben a NOB nem dönt egy olimpia sorsáról sem, úgyhogy most sok idő lenne a szakmai vitákra. Fürjes Balázs elmondta, a MOB és a főváros nagyjából október közepén kezdhet egyeztetni arról, hogy megpályázzunk-e egy következő olimpiát.

A NOB magyar tagja nem hallott arról, hogy Karácsony Gergely és Orbán Viktor egyeztettek volna egy budapesti olimpiáról, hiába állítja Magyar Péter, hogy a két politikus „összeborult ebben a témában”. „Az biztos, ha egyszer komolyan gondoljuk, hogy Budapest rendezzen olimpiát, akkor szükség lesz egyeztetésekre, melyeknek nyilvánosnak és átláthatónak kell lenniük. Ha a MOB kezdeményezi egy budapesti olimpia megrendezését, akkor először a főváros ajtaján fog kopogtatni.” Felhívta rá a figyelmet, hogy ma már a NOB úgy választ ki szervező országot, hogy annak utána ne okozzon az olimpia lebonyolítása problémát.

Fürjes Balázs arról is beszámolt, úgy érzi, szerencsés helyzetben van, mert minden feladatot élvez, amit éppen kap. Az idén lesz 53 éves, eddig élete felét a magánszektorban töltötte, a másik felét a közszolgálatban, mindkettőt nagyon szerette. Amikor a kormányzatban Budapest ügyeiért volt felelős, akkor az vált a szívügyévé, szép dolgokat lehetett csinálni, sokkal több volt a jó dolog, mint a kellemetlen, de most azt élvezi, hogy hazánkat képviselheti a NOB-ban. 

Sokan kérdezik a fővárosban kialakulni látszódó kaotikus helyzetről, mindig elmondja, hogy a Fővárosi Közgyűlés összetétele a választók akaratát tükrözi, és egy demokráciában az szent. A budapesti szavazók azt akarták, hogy ezek a pártok és ilyen arányban képviseljék őket, így a pártoknak sem panaszkodni kellene, hanem megoldást találni. Biztos abban, hogy minden választó azt várja el a közgyűlés tagjaitól, hogy elsősorban a budapestiek érdekeit tartsák szem előtt, és az alapján döntsenek, függetlenül attól, hogy kire szavazott. Bízik abban, hogy a pártok megtalálják majd a legjobb megoldásokat. Elmondta, jól esik neki, hogy Tarlós István azt nyilatkozta, ha elindult volna, megnyerhette volna a főpolgármesteri választást, de sosem szerette halmozni a tisztségeket, tudatos döntés volt részéről, hogy felhagyott a kormányzati munkával, és megtisztelőnek érezte a NOB felkérését, bár ezt társadalmi munkában végzi. 

Fürjes Balázs úgy gondolja, nagyon átgondolt, jól szervezett olimpiát rendeztek a franciák, amire nagy szükség is volt a Covid után, hogy végre újra nézők előtt legyenek a versenyszámok. Szóba került, hogy a NOB 2025 márciusában új elnököt választ, hét erős jelölt is van, éles versenyre lehet számítani.

A műsorban szóba került, hogy több panasz is érkezett a párizsi olimpia nyitóünnepsége miatt. Fürjes Balázs szerint ez mindig egy lehetőség a házigazda számára, hogy megmutassa, mi fontos számára a saját történelméből és kultúrájából. A szervező ország dönt arról, hogyan és milyen módon mutatják be a számukra fontos dolgokat, így történt ez Párizsban is. „A franciák joga volt, hogy elmondják mi számukra a fontos.” Egyetért azzal, hogy egy nyitóünnepség senki számára sem lehet sértő, és az is jó lenne, ha nem kellene korhatárossá tenni. 

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom