Fürjes helyett Palkovics nyomja le Budapest torkán a Fudan egyetemet

Föld S. Péter 2021. április 19. 19:45 2021. ápr. 19. 19:45

Orbán Viktor semmit nem bíz a véletlenre, ha kell, gyorsan és határozottan cselekszik. Márpedig most szükség volt a gyors döntésre, mert nehézségek adódtak a Fudan egyetemmel és a Diákvárossal, de legfőképpen Magyarország bűnös fővárosával, Budapesttel. A miniszterelnök mindenestre azonnal lépett: elvette Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős kormánybiztos néhány feladatát, és azokat átruházta Palkovics László miniszterre.

A kínai Fudan egyetemet és annak kampuszát, Budapest kilencedik kerületében készül felépíteni a Kínai Népköztársaság. Nem tévedés, nem a magyar kormány építi, ők csak a területet adnák a kínaiaknak, ingyen és bérmentve, az építést meghagyják a kínai félnek, ők szállítják a projekthez a szükséges anyagokat, valamint biztosítják a kínai munkásokat. Ebben a kiválónak nehezen nevezhető üzleti konstrukcióban a magyaroknak mindössze annyi volna a dolguk, hogy a mintegy 540 milliárd forintba kerülő projekt költségeit fedezzék, mégpedig oly módon, hogy 450 milliárdnyi hitelt a kínai bankoktól vesznek fel, sok éves tartozást örökítve a magyar adófizetők gyerekeire és unokáira.

Hogy ebben mi a jó a magyar embereknek, arra még senki semmilyen választ nem adott. Jelen állás szerint mind a főváros, mint a területet ötven százalékban tulajdonló kilencedik kerület igyekszik megakadályozni a grandiózus tervet. Karácsony Gergely főpolgármester például bejelentette, hogy amennyiben nem épül meg a Diákváros, akkor Budapest lemondja az Orbán Viktor szívének oly kedves atlétikai világbajnokság rendezését.

Fürjes Balázs, úgyis, mint Budapestért felelős kormánybiztos igyekezett csitítani a kedélyeket, és közölte: izgalomra semmi ok, a Diákváros megépül, mégpedig azon a helyen, ahol eredetileg tervezték. 

Itt tartottunk, amikor kiderült, hogy Orbán (ebben a projektben) menesztette Fürjest, és már nem ő a felelős a Diákvárosért, valamint a Fudan egyetem működésének kialakításáért, hanem Palkovics miniszter.

Hogy mi a váltás oka, arról első megközelítésben két dolgot gondolhatunk. Az egyik az, hogy Palkovics miniszter régi, kipróbált katonája a NER-nek. Számos alkalommal bizonyította rátermettségét és lojalitását, például akkor, amikor szét kellett vernie a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát, és a Színművészeti Egyetem modellváltásnak nevezett kiirtásában is fényesen bizonyította Orbánnak, hogy nehéz terepen is mindig lehet rá számítani. 

Ez volna az első variáció, vagyis, hogy Orbán szerint Fürjes nem elég erős és határozott ahhoz, hogy egy olyan problémával, mint amit a Fudan és a Diákváros jelent, sikeresen megbirkózzon. Van egy másik megközelítés is. Itt abból kell kiindulnunk, hogy bár soha nem mondták ki hivatalosan, Fürjes Balázs nem véletlenül tüsténkedik a fővárosi projektek körül. Orbán és a Fidesz őt kívánja felépíteni a következő főpolgármester-választásra, benne látják azt az embert, aki esetleg vissza tudja szerezni a Fidesznek Budapestet. 

A jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely ugyan egyelőre még lebegteti, hogy indul-e az ellenzéki előválasztáson, de egyáltalán nem kizárt, hogy hamarosan miniszterelnök-jelölt, 2022 után pedig miniszterelnök lesz belőle.

Akárhogy is alakuljon Karácsony sorsa és pályafutása, Fürjes Balázst Orbán már kinézte magának Budapest élére. Őt akarja a miniszterelnök helyzetbe hozni, és ehhez a mostani, a Fudan egyetemmel és a Diákvárossal kapcsolatos fejlemények nem jelentenének jó ajánlólevelet. A kínai egyetemmel szemben nagy az ellenállás a fővárosiak részéről, ha Fürjes arcát ehhez a kétségkívül ellenszenves projekthez kapcsolják, akkor még annyi esélye sem lesz a főpolgármesterségre, mint most.

Hogy melyik verzió vezette Orbánt, amikor nyerőemberét, Palkovicsot bízta meg Fürjes feladataival, azt itt és most nem tudjuk megmondani. Ami biztos: ez feltehetőleg előbb kiderül, mint az, hogy miért jó Magyarországnak a Fudan egyetem budapesti megépítése.