Futballparlament

Föld S. Péter 2021. május 31. 14:40 2021. máj. 31. 14:40

A parlament tavaszi-nyári időszaka rendszerint június végén, július elején ér véget. Ez alól csak akkor van kivétel, amikor ennél is fontosabb dolgok történnek, például labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek a magyar válogatott részvételével. A Népszava vette észre, hogy bár a honnak atyjai számára a magyar emberek felemelkedése és gyarapodása elsőrendű nemzeti ügy, van, ami még ennél, is fontosabb. Focinak hívják, ami a törvénykezésnél is fontosabb, ez az a sportág, amely a ma születésnapját ünneplő – Isten éltesse a bérből és fizetésből élő Orbán Viktort! – miniszterelnök számára még ennél is előbbre való.

Legalábbis erre kell gondolnunk, ha azt nézzük, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően, idén hamarabb kezdhetik meg a jól megérdemeltet a képviselők. Míg a korábbi években általában június végéig, július elejéig vitatkoztak az ország lakóinak életét jobbá tevő törvényekről, idén ez másként lesz. Úgy, ahogyan az öt évvel ezelőtt, 2016-ban volt, amikor szintén Európa-bajnokságon játszottak nemzetünk legjobbjai. Abban az évben június 14-én játszotta első mérkőzését a magyar válogatott, ezért a parlament már egy nappal korábban, június 13-án bezárt, így Orbán Viktor és néhány hozzá közelálló notabilitás ott lehetett az osztrákok elleni, magyar győzelemmel végződő mérkőzésen.

Idén is június közepén kezdi meg sorozatát a nemzeti tizenegy, Portugália ellen június 15-én futnak ki a pályára a legjobb magyar labdarúgók, de a meccs csak este kezdődik, így délelőtt és kora délután még lesz lehetőség, hogy Orbán Viktor 133 bátor embere tegyen valamit a magyarságért. Vagyis, elfogadjon néhány törvényt, köztük azt, ami a Fudan kínai elvtársegyetem építéséről szól, és amely mellett eddig egyetlen értelmezhető érvet hozott fel a kormányzati kommunikáció. Ez az érv így hangzik: mi vagyunk többen, ezért erőből politizálunk, akinek nem tetszik, kapja be!

Este hatig bizonyára végeznek a képviselők, megszavazzák a Fudant, s vele együtt a Kínai Népköztársaság magyarországi nyomulását. Az viszont kérdés, hogy mi lesz azokkal a honatyákkal, akiknek emiatt elvonási tüneteik lesznek. Kövér Lászlóval például, aki nélkülözni fogja házelnöki tevékenységének princípiumát, jelesül azt, hogy miközben Jakab Pétert, a Jobbik elnökét bünteti, idegesen rezgesse a bajuszát. Hiányozni fog Kövér házelnöknek ez, a mentális állapotát legalább látszólag egyensúlyban tartó izgalmi állapot. Remélhetőleg az illetékes szakemberek találnak megoldást erre is.

Ugyancsak elvonási tünetei lehetnek majd Semjén Zsoltnak. Neki ugyan ott lesz a nemzetközi vadászati kiállítás, amely rendezvény épp a napokban drágult 6 milliárd forinttal, ám éjszakánként nem fog tudni salátatörvénybe bújtatott törvényjavaslatokat benyújtani a tisztelt háznak, és ez nála is gondokat okozhat.

Szóval, hiába szeretik a focit a képviselők, lesznek, akiknek a közéleti bioritmusát felborítja a megváltozott menetrend. Csak remélni tudjuk, hogy ez a kis kellemetlenség nem okoz maradandó elváltozást sem a házelnök, sem a kereszténydemokrata fővadász személyiségében. Mint ahogyan abban is bízhatunk, hogy csoda történik, s a magyar válogatott egyik nagynevű ellenfelétől – Németország, Franciaország, Portugália – sem kap ki az elvártnál nagyobb mértékben. Mert az könnyen lehet, hogy ezekben az országokban jobb futballt játszanak, mint nálunk, mi viszont oltottságban vagyunk előttük, és a parlamentünk 133 bátor embere is sokkal bátrabb, mint a futballnagyhatalmak kormánypártjainak mamelukjai.