Gajda Péter: minden egyes választásnál az utolsó pillanatban megvádolnak valamivel

HírKlikk 2023. november 15. 17:45 2023. nov. 15. 17:45

Kispesten mindig türelmes és párbeszédre kész partnereink voltak, nekünk MSZP-seknek a DK-val, a Párbeszéddel soha nem volt vitánk, a helyi momentumos képviselővel is rendeződött a kapcsolat és mindenkinek próbálom elmagyarázni, de nem kell győzködni senkit, hogy a következő választáson csak úgy tudunk nyerni, ha ez a csapat együtt marad – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Gajda Péter Kispest MSZP-s polgármestere. „Közös programmal állunk ki, és azt láthatják a kispestiek, hogy a városvezető koalíciót nem érdeklik a belső csaták, hanem az, hogy a két válság után is voltak jelentős fejlesztések, és hogy tudjuk folytatni ezt a munkát, amit 2006 óta együtt viszünk.”

A polgármester beszélt arról, hogy a kerületben az elmúlt évek legjelentősebb egészségügyi fejlesztése zajlott, elkészült kormányzati és fővárosi támogatással, részben pedig saját forráskiegészítéssel az úgynevezett egy napos sebészet, ami egy minikórház. Ez a kispesti egészségügyi intézet teljes felső szintjének átépítésével zajlott – tette hozzá. „Olyan diagnosztikai centrumot sikerült idehozni, amilyen eddig csak a 13. kerületben volt. Két MR-rel, CT-vel áll rendelkezésükre a kispestieknek, és közben a válságok alatt még fel tudtunk újítani egy teljes gyermekorvosi rendelőt is.” Mint mondta, azért voltak képesek elnyerni a támogatást, amely az Egészséges Budapestért program keretében valósulhatott meg, mert egy kész programmal álltak elő, amelyet egészségügyi szakemberek készítettek.

A kormányzattal nekünk sem jobb a kapcsolatunk, mi is megéreztük az elvonásokat és nagyon féltünk a tavalyi évben, hogy csőd közelbe kerül Kispest – folytatta a polgármester. „Minden takarékossági intézkedést meg is tettünk annak érdekében, hogy ez ne történjen meg. Uszodánkat, kulturális intézményeinket be kellett zárni, home office-ba küldtük a városházán dolgozókat és minden apróságot megvizsgáltunk azért, hogy túléljünk. Nyilván olyan támogatást nem kaptunk, mint kormánypárti városok vagy kerületek.” Gajda Péter rámutatott, 500 milliós támogatást kapott a kerület, de a szolidaritási adóval kb. 1 milliárddal emelkedett a tétel, amit viszont a kerületnek kellett fizetni a központi kasszába annak köszönhetően, hogy az adókból több folyt be.

Kispest polgármestere beszélt a közelgő önkormányzati választásról is. Elmondta, hogy a kerület 60 ezres volt, de a népességfogyás itt is jellemző, 54-55 ezren vannak, de őket nem érinti a választókerületek megváltoztatása, megmarad mind a tizenkettő. Gajda Péter, ha megválasztják, ötödik ciklusát kezdheti meg. Mint mondta, időről-időre felméréseket végeznek, ezekből kiderült, azt várják tőlük, hogy azt a fejlesztési dinamikát, amely a válságok előtt volt és megakadt, tudják folytatni. „Néha annyira – idézőjelben – apró igényeik vannak az embereknek, hogy jók legyenek az utak, hogy a járdákat lehessen használni, a játszótereink rendben legyenek, hogy tisztaság legyen a kerületben, hogy éjszaka is ki lehessen menni nyugodt körülmények között az utcára. Alapdolgok. Mi ebben nem voltunk rosszak.” Hozzátette, a közbiztonságra még erőteljesebben akarnak figyelni, megpróbálják saját erőből, plusz forrásokkal is finanszírozni, hogy a kiemelt közterületeket, mint például a KÖKI környékét a nap 24 órájában tudják figyelni.

Gajda Péter beszélt arról is, hogy a fideszesek mindenben hallatják a hangjukat, bár náluk jelentős kisebbségben vannak, de ez inspirálja őket arra, hogy még jobban dolgozzanak és nézve más kerületek, városok közgyűléseit, „nálunk a legnehezebb helyzetekben sem durvult el a helyzet”.

Pedig a kerületvezető a kampányt nézve pesszimista, olyan támadásokra számít, mint 2019-ben volt. „Nálunk minden egyes választásnál az utolsó pillanatban megvádolnak valamivel, amiről aztán később kiderül, hogy nem volt valóságalapja. Most is arra számítok, hogy nem lesz könnyű menet. Aki a fővárosban baloldali ellenzéki politikusként dolgozik, az mind számíthat erre.”

A KlikkTV műsorát itt nézheti meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom