Gáz van az Operaházban

HírKlikk 2024. szeptember 22. 16:15 2024. szept. 22. 16:15

Augusztus végén terjedt el a hír, hogy a Magyar Állami Operaház dolgozói csoportos, akár kétszáz főt is elérő létszámleépítéstől tartanak.

Az intézményben azt követően kaptak lábra a híresztelések, hogy Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter egyeztetésre hívta Ókovács Szilveszter főigazgatót. (Ekkor még nem lehetett tudni, hogy az Orbán Viktor által aláírt és a Magyar Közlönyben már közzé is tett „megszorító csomag" az Operaház működését is kedvezőtlenül érinti - a szerk.)

A Mendzsment Fórum információi szerint továbbra is nagy a feszültség az operaházi dolgozók körében, amit javarészt az újabb elbocsátási hullámtól való félelem generál. A szakszervezetek konzultációt sürgetnek, az intézmény pedig hosszú távú megoldást keres működőképessége biztosítására.

Az operaházi dolgozók szakszervezete végül szeptember 14-én konzultációt kezdeményezett annak érdekében, hogy „a társulat tagjai a jövőben kiszámítható, és nyugodt körülmények között végezhessék munkájukat". Emellett egyéb csatornákon is sürgetik a kialakult helyzet mielőbbi tisztázását.

Az Operaház májusban jelentette be, hogy a dolgozók fizetésemelését is rögzítő kollektív szerződés aláírása miatt programját és működését érintő egyensúlyjavító intézkedésekre kényszerül bevételének növelése érdekében. Ennek részeként került sor nyáron a csoportos létszámleépítés határát el nem érő dolgozói létszámcsökkentésre. Az intézmény tizenkilenc – az adminisztráció, a színpadi műszak, a támogató tárak és az épületüzemeltetés területén tevékenykedő – alkalmazottat bocsátott el átszervezésre hivatkozva. Erről Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke egyszerű megtorlásként beszélt.

Ókovács Szilveszter viszont a Magyar Nemzetnek adott interjújában cáfolni igyekezett a szakszervezeti vezető szavait. Ahogy a lapnak fogalmazott: az, hogy az elbocsátottak között olyanok is voltak, akik korábban sztrájkoltak, nem volt „szempont" az elbocsátáskor, „nem bosszúról volt szó".

A Menedzsment Fórum megkereste a Magyar Állami Operaházat is, hogy tájékoztatást kérjenek a kialakult helyzetről. Közlésük szerint az intézmény egyelőre nem tervez csoportos létszámleépítést. Azt ugyanakkor nem cáfolták, hogy erre a jövőben sem kerül sor, ahogy azt sem, hogy nem várható újabb, a csoportos létszámleépítés határát el nem érő dolgozói létszámcsökkentés. Állításuk szerint, a szakszervezeti vezetők közlésével szemben – miszerint Ókovács Szilveszter kétszáz fő körüli létszámleépítést helyezett kilátásba – az Operaház főigazgatója szó szerint azt mondta a tárgyalásokon, hogy a márciusi sztrájk nyomán kialakult anyagi probléma hosszabb távú megoldása során „a létező összes eszközt igénybe kell venni az intézmény működőképességének biztosítására, amely elsőrendű cél, minden más, például a munkalehetőség is ebből fakad, és az még nem dőlt el, hogy mely eszközök lesznek ezek”. Mint írták, jelenleg is folynak a költségvetési tárgyalások a fenntartóval, ám a 2025-ös naptári évre szánt támogatási összeg véglegesítéséig ebben a témában nem időszerű nyilatkozni.


 

Forrás: mfor.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom