Gondok lehetnek a magyar Gripenekkel

HírKlikk 2019. október 31. 06:11 2019. okt. 31. 06:11

Nagyon úgy néz ki, hogy a telet Pápán töltik a gépek, ott viszont nincsenek meg a feltételek az előírásszerű téli tárolásukhoz és üzemeltetésükhöz.

A kecskeméti repülőtér elhúzódó fejlesztése, felújítása miatt nem tudnak hazaköltözni a jelenleg Pápán állomásozó vadászgépek - írja az lshn.hu szakportál. Pápán viszont nem biztosított a téli időszakban az előírásoknak megfelelő tárolásuk és üzemeltetésük. 

Szabad ég alatt állnak a készenléti szolgálatot ellátó JAS-39 Gripen vadászgépek az MH Pápa Bázisrepülőtéren, de a többi repülőgép tárolása is nehézségekbe ütközik, ugyanis a Repülést Biztosító Század hangárjába nem fér be az összes gép, azok a hűtés és fűtés nélküli egykosi vasbeton repülőgép-fedezékekben állnak, amikor épp nincs repülés.  

A Gripenek viszont számos érzékeny elektronikus, számítógépes rendszerrel vannak felszerelve, és szerkezetük miatt is legalább plusz 5-7 fok körüli hőmérséklet és fedett hely szükséges a tárolásukhoz. A szabadtéri tárolás következtében olyan korróziós folyamatok indulhatnak el, amik később a biztonságos üzemeltetést, repülést veszélyeztetik.

A honvédség a SAAB-tól nemrégiben vásárolt egy mobilhangárt, mely gyári paraméterek szerint 37 méter hosszú, legalább két repülőt tudnak benne egyszerre javítani, vagy pedig négyet tárolni, az viszont már alapból nem szerepelt a hangár képességeiben, hogy azokban a Gripeneket be is lehet indítani, ezért azok alkalmatlanok a készültségi gépek tárolására.  A portál számításai szerint a pápai repülőtéren nyolc-kilenc repülőgép tárolható az előírásoknak megfelelően.

Forrás: Hírklikk