Gonosz szellemet szabadított Orbán Magyarországra

Föld S. Péter 2020. január 19. 12:30 2020. jan. 19. 12:30

Szintet lépett az Orbán-kormány a magyarországi jogállam lebontásában. Magyarország miniszterelnöke úgy viselkedik, mint egy afrikai törzsfőnök, vagy egy középkori kényúr: a jog csak abban az esetben érvényes számára, ha az ő érdekeit szolgálja.

Korábban, ha Orbánnak és a Fidesznek nem tetszett valamilyen törvény, vagy ítélet, legalább a látszatra adott. Sunyi módon ugyan – antidemokratikus és hazug módszerekkel –, de úgy tettek, mintha tudomásul vennék, hogy egy európai országban élnek. Ilyenkor egyéni képviselői indítványként, vagyis a szakmai és társadalmi viták mellőzésével, többnyire éjszaka, vagy a hajnali órákban nyújtottak be törvényjavaslatokat, amelyeket aztán a parlament kormánypárti többsége elfogadott.

Ez is szemen köpése volt a demokráciának, ám az októberi önkormányzati választáson elszenvedett vereség után, Orbán és a Fidesz a maradék tisztánlátását is elveszítette. Már a látszatra sem adnak, ha egy törvény, vagy annak alapján meghozott ítélet nem tetszik nekik, egyszerűen nem veszik figyelembe,. Így történt ez legutóbb, a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés, valamint az elítélteknek járó kártérítések kapcsán is. (Ez utóbbit az esetek döntő többségében nem a bűnelkövetők, hanem az áldozatok illetve családtagjaik kapják meg, utóbbiaknak gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy a bíróság által megítélt sérelemdíjukhoz hozzájussanak.)

Mielőtt valaki félreértené: nem kell a romákat kedvelni. Az, hogy valaki roma, nem érdem, és önmagában nem teszi őt szeretetre méltóvá. Persze, a származásnak önmagában hátránynak sem szabadna lennie. A bicikliseket sem kell kedvelni úgy általában, sem a melegeket, az idegeneket, a nem idegeneket. Mindenhol vannak tisztességesek és gazemberek. Politikusok, ügyvédek, orvosok és kétkezi melósok között is.

Orbán a társadalom egy gyűlölködésre mindig kapható kemény magjának zsigeri indulataira épít. Ismerjük ezt az indulatot régről. A vészkorszak idején élők meg is tapasztalhatták, mire képes a palackból kiszabadított, gonosz szellem.