Gorbacsov temetésén Orbán ott volt, Putyin nem

HírKlikk 2022. szeptember 3. 11:45 2022. szept. 3. 11:45

Vlagyimir Putyin nem vesz részt Mihail Gorbacsov temetésén, a Szovjetunió utolsó vezetője nem kap állami temetést sem, közölte a Kreml. Orbán Viktor, aki szombaton Moszkvába utazott, csak Mihail Gorbacsov temetésén vesz részt Moszkvában, nem merült fel semmilyen találkozó igénye, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novoszti hírügynökségnek.

A kedden 92 éves korában elhunyt Gorbacsov nem kap hivatalos állami temetést sem, mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Nyikita Hruscsov óta ő az első vezető, aki nem kap ilyen temetést – írta meg a Klubrádió.

Peszkov elmondta, hogy Putyin az időbeosztás miatt nem vesz részt a moszkvai Szakszervezetek házában tartott nyilvános búcsúztatáson, és a szombati temetésre sem tud elmenni, amit a Novogyevicsi temetőben tartanak. „Sajnos az elnök munkarendje nem teszi lehetővé a részvételt” – jegyezte neg  korábban Peszkov.

A Kreml szóvivője a RIA Novoszti hírügynökségnek azt mondta, Orbán Viktor csak Mihail Gorbacsov temetésén vesz részt Moszkvában, nem merült fel semmilyen találkozó igénye.

A The Guardianra hivatkozva a 444 már korábban megírta: Putyin csütörtök reggel mégis lerótta kegyeletét Gorbacsov előtt. Az állami televízióban lejátszott felvételeken látható, amint az elnök egy csokor vörös rózsát helyez el a nyitott koporsónál.

Gorbacsov búcsúztatása „az állami temetés elemeit, például díszőrséget fog tartalmazni", mondta Peszkov. „A kormány segíteni fog a temetés megszervezésében". Peszkov azt mondta, nem biztos benne, hogy ez állami temetésnek minősül-e, és meg kell néznie a hivatalos definíciót. Borisz Jelcint országos televíziós közvetítéssel búcsúztatták a Krisztus Megváltó székesegyházban. Putyin Jelcin halálának napját nemzeti gyásznappá nyilvánította. 

 

Forrás: Klubrádió