Göröcs János, Székely Éva: akitől elbúcsúzott Orbán, és akitől nem

FSP 2020. március 4. 17:27 2020. márc. 4. 17:27

Azzal kezdeném, hogy a nemrég elhunyt Göröcs Jánost, akit minden sportszerető ember Titiként ismert, nagyszerű labdarúgónak tartom. Szerintem a tíz legjobb magyar futballista között van a helye, nála pengésebb játékos pedig talán nem is született magyar földön. Olimpiai bronzérmes, KEK-gólkirály, világbajnoki ötödik, az Újpest örökös bajnoka, a magyar labdarúgás egyik legendás alakja, hatvankétszer volt magyar válogatott. Nagy játékos volt, és ismerői szerint nagyon jó ember. Megérdemelte, hogy amikor meghalt, Orbán Viktor miniszterelnök megemlékezzen róla a Facebookon.

Az ugyancsak a közelmúltban elhunyt Székely Éva nem futballista volt, hanem úszó. Olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója. 44 magyar bajnokságot nyert, 36 országos, 12 Európa- és hat világrekordot állított fel, 1947 és 1951 között nyolcszor nyerte meg a főiskolai világbajnokságot. Nagy sportoló volt és példamutatóan kiváló ember. Megérdemelte volna, hogy Orbán Viktor miniszterelnök halála alkalmából megemlékezzen róla a Facebookon egy rövid üzenetben.

Ez utóbbi azonban elmaradt, Orbán miniszterelnök – nyilván bokros teendői miatt – elfeledkezett arról, hogy elbúcsúzzon Székely Évától. Talán nem is akart elköszönni tőle, nem kizárt ugyanis, hogy nem feledékenység áll a háttérben. Mondják, Székely Éva nemcsak úszóként volt kivételes egyéniség, de magánemberként sem kedvelte a tekintélyelvű embereket, különösen, ha az illetők politikusok voltak.

Orbánnak nem volt a szíve csücske Székely Éva, ám azért két sort megereszthetett volna a Nemzet Sportolójáról. Nem esett volna le miniszterelnöki fejéről a korona.