Gulyás Gergely: a kormány folytatja a pedagógusbér-emelési programot

HírKlikk 2024. augusztus 22. 12:10 2024. aug. 22. 12:10

A kormány, korábbi vállalásainak megfelelően, folytatja a pedagógusok béremelési programját, amelynek eredményeképpen a tanárok fizetése jövőre eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

Gulyás Gergely azt mondta: a szerdai kormányülésen az iskolai évkezdet kapcsán áttekintették az oktatás helyzetét.

Közölte: 2025-ben, a most rendelkezésre álló adatok szerint, a diplomás átlagbér Magyarországon bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz, ennek megfelelően a pedagógus átlagbér 820 ezer forintra emelkedik. Hozzátette: nagyon optimista forgatókönyvek szerint már a ciklus végére, 2027 elejére az egymillió forintos bruttó fizetést is meg fogja haladni a tanárok átlagbére.

Hangsúlyozta: a jövő szempontjából nincs fontosabb, mint a közoktatás, és nincs fontosabb annál, hogy a pedagógusokat anyagilag is megbecsüljék, hiszen ez az a pálya, ami megalapozza, hogy a következő generációk tájékozottak legyenek, sokat tudjanak a saját hazájukról és az őket körülvevő világról.

Gulyás Gergely: megoldás látszik az olajtranzit problémájára

A Mol a megfelelő megállapodásokat jó eséllyel meg tudja kötni annak érdekében, hogy ne blokkolják az Ukrajnán keresztül Magyarországra érkező kőolaj-szállításokat – jelentette be Gulyás Gergely.

Közlése szerint ez „technikailag azt fogja jelenteni, hogy bár költségesebb lesz a szállítás, és a kockázat is a Molé az orosz-ukrán határtól, de van olyan jogi megoldás, amellyel biztosítható továbbra is a szállítás.

Reméljük, hogy hosszú távon a kőolajellátás a tranzit szempontjából veszélyeztetett vonalon biztosított lesz – tette hozzá.

Közölte, azt kifejezetten sajnálatosnak tartjuk, hogy az Európai Bizottság a tagállamok védelmében sem lépett fel ebben az ügyben. Mégis azt kell mondanom, hogy úgy tűnik, az energiabiztonság hosszú távon is garantálható ezekkel a megállapodásokkal – jegyezte meg a miniszter.

Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: Brüsszeltől sem Magyarország, sem Szlovákia nem kapott semmilyen támogatást, sőt, azt látjuk, hogy „egy Európai Unión kívüli országnak, az unióval kötött társulási megállapodást sértő magatartásával szemben, uniós tagoknak Brüsszel nem ad védelmet" ebben a kérdésben.

Gulyás Gergely: pert fontolgat Brüsszellel szemben a kormány a migráció költségeinek megtérítéséért

A kormány felkérte az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, „hogyan tudjuk perben érvényesíteni a migrációval kapcsolatos költségek egy részét" az Európai Bizottsággal szemben – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy „beengedjük a migránsokat" – jegyezte meg Gulyás Gergely, kifogásolva: úgy rónak ki Magyarországra szankciót a tranzitzónák gyakorlata miatt, hogy közben ezt „a jó magyar gyakorlatot" részben az új menekültügyi egyezmény is átvette.

A schengeni határok védelme szintén olyan közös ügy, ami nem csupán Magyarország biztonságát szolgálja, hanem Európa egésze számára fontos. Ehhez képest Magyarország nem jut hozzá azokhoz az európai uniós forrásokhoz, amelyeket Brüsszel más országok számára a határvédelem céljából biztosít – fejtette ki a miniszter.

Elmondta: a bel- és az igazságügyi tárca vezetője megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha Brüsszel továbbra is olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, akkor minden migránsnak ajánlják fel a magyar határon, hogy „az európai eljárásrend betartását követően, önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket".

Kormányszóvivő: az iskolakezdés miatt idén is hamarabb érkeznek a családtámogatási ellátások

A szülők terheinek csökkentésére és az iskolakezdés megkönnyítése érdekében idén is hamarabb érkeznek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások, a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermeknevelési támogatás és a családi pótlék is – jelentette be a kormányszóvivő a Kormányinfón.

Vitályos Eszter közölte: a Magyar Posta Zrt. pénteken kezdi meg az ellátások kézbesítését, a Magyar Államkincstár pedig szintén pénteken utalja ezeket az érintettek bankszámlájára. Jelezte: ennek köszönhetően mintegy 1 millió 100 ezer család már a tanévkezdés előtt hozzájut a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokhoz.

A kormányszóvivő jelezte azt is: a kormány a most kezdődő tanévben is biztosítja az ingyenes tankönyveket valamennyi, a köznevelésben és szakképzésben résztvevő diák számára, az önkormányzatokon keresztül pedig továbbra is biztosítja az ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetést a nagycsaládban élő diákoknak, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelő családoknak.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom