Gulyás Gergely: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

HírKlikk 2021. március 4. 11:35 2021. márc. 4. 11:35

Rendhagyó kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely, ugyanis jelenleg is tart egy járványügyi kormányülés. Gulyás elmondása szerint a koronavírus harmadik hulláma erősebb, mint az eddigi kettő, ezért a szakemberekkel való egyeztetés után úgy döntöttek, további szigorításokra van szükség.

Ha most nem vezetnénk be további korlátozásokat, akkor nem csak a megbetegedések és halálozások száma növekedne, de a nyitás is nagyon kitolódna – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. 

A kormány a két ülésén eddig arról döntött, hogy

  • óvodákat, általános iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki;
  • a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szigorítások változatlanok maradnak;
  • az üzleteket március 8-22 között bezárják, kivétel az élelmiszerboltok, patikák, drogériák, benzinkutak;
  • március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatásokat;,
  • szabadidő tevékenységek: a konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók edzései és meccsei csak zárt kapuk mögött lehetnek;
  • a parkok, arborétumok nyitva lehetnek;
  • aki tud otthoni munkavégzést biztosítani, az biztosítson a dolgozóinak;
  • a maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező;
  • határátlépést szigorítják személyforgalomban.


Gulyás Gergely ezt a rendkívüli nehéz helyzetet is kihasználta arra, hogy népszerűsítse a nemzeti konzultációt. Arra kért mindenkit, aki tud, vegyen részt, töltse ki a kérdőívet, „mert számítani fog a nyitásban a magyarok véleménye". 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is mondta, hogy a vakcinaigazolványnál uniós, egységes szabályozás még nem létezik. A német kancellár azt mondta, hogy nemzeti szinten kell egyelőre szabályozni és viszonossági alapon kell elfogadni a vakcinaigazolásokat. Ehhez Magyarország is tartja magát. Egyben bíznak abban, hogy hamarosan lesz egységes igazolás.

A Fidesz a Néppártból frakciójából való kilépésére/kizárásáról is beszélt: szerinte a Fidesz próbált együttműködni, de az EPP úgy tűnik, „nem hagy teret a hagyományos kereszténydemokrata" pártoknak, de úgy látják, a jó kapcsolatokat meg tudják őrizni a német CDU-val a kialakult helyzet ellenére is. „Mindenkinek sok sikert kívánunk, aki úgy dönt, hogy az Európai Néppárt frakciója munkájában vesz részt" – mondta.