Gulyás – Rogán háború a láthatáron?

Föld S. Péter 2020. január 7. 11:51 2020. jan. 7. 11:51

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a határozat, miszerint Áder János felmentette Tuzson Bencét. A Miniszterelnökség eddigi, közszolgálatért felelős államtitkára szerencsére nem marad elfoglaltság és jövedelem nélkül, mert a szorgos államfő ugyanezzel a lendülettel kinevezte őt a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának. Mostantól tehát Tuzson nem Gulyás Gergely, hanem Rogán Antal zsoldjában áll.

A hír látszólag érdektelen, hiszen Tuzson Bence jelen állás szerint, nem igazán mérvadó személyiség. Korábban csak ritkán nyilvánult meg, akkor sem igazán fajsúlyos ügyekben. Ez alól talán csak a múlt év novemberi megszólalása volt kivétel, amikor azzal fenyegette meg a fővárost és annak frissen megválasztott vezetőjét, hogy a tömegközlekedést Budapestnek a saját pénzéből kell megoldania, mert a kormány nem ad ehhez támogatást. Hogy blöff volt-e ez a bejelentés, erőfitogtatás, vagy egy hirtelen támadt, megfelelési kényszerből született agymenés, azóta sem tisztázódott egyértelműen.

Amit viszont sokan tudni vélnek: Tuzson Bence mostani klubváltása mögött Gulyás Gergely és Rogán Antal háborúja áll. Ami a mérkőző feleket illeti: Gulyás Gergely sokoldalú, ám szürke eminenciása a magyar közéletnek. Elsősorban azóta vált ismertté, mióta Lázár János hivatalát megörökölve, ő tartja a kormányinfókat. Egy mosolygó, jóllakott óvodáshoz hasonló megjelenésű, középkorú fiatalember, aki azonban máig nem tanult meg olyan sármosan hazudni, mint ahogyan azt Lázár János tette a maga idejében. Lázárnak stílusa volt, s bár amit mondott, néha bicskanyitogatónak tűnt, a maga módján egyéniségnek nevezhető. Ezzel szemben, Gulyás csak felmondja a leckét – igaz, jó tanuló módjára, hibátlanul teszi mindezt.

A történet másik főszereplője – merthogy Tuzson csak a stáblistán tűnik főszereplőnek, valójában epizodista – Rogán Antal jóval ismertebb, mint Gulyás Gergely. Ami persze érthető, hiszen hosszú és mozgalmas, ráadásul botrányoktól sem mentes múlt áll mögötte. Nem csupán a nagy port felvert helikopteres utazása, valamint az akkor még a Pasa Parkban lakó mintacsalád fényűzése hívta fel rá a figyelmet, de az a lázas igyekezete sem megkerülhetetlen, ahogyan a letelepedési kötvények körül maszatolt. Rogán az elmúlt hónapokat illegalitásban töltötte, s bár fontos minisztérium tartozik alá, a nyilvánosság elől gyakorlatilag visszavonult. Legutóbb válása kapcsán hallhattuk a nevét, ám az is jelzésértékű, hogy egy amúgy mélyen magánügynek számító esemény mit váltott ki az emberekből: a legtöbben nem hitték el, hogy magánéleti válság van a pár különválása mögött és arra hajlottak, hogy vagyonmentés állhat a háttérben.

Hogy mi az igazság, azt persze innen nem tudjuk megmondani. Tény viszont, hogy Rogán már Gulyás elődjével, Lázárral sem ápolt felhőtlen viszonyt. (Finoman, visszafogottan fogalmaztunk. Írhattuk volna azt is, hogy utálták egymást). Sokan ennek tudták be, hogy különösen 2016 őszén, a két derék férfiúról sorra kerültek elő úgynevezett „terhelők”. Rogánról a helikopterezés, valamint a valós jövedelmi viszonyait jócskán meghaladó fényűző életmód, Lázárról az elhíresült fácánvadászatok, valamint a máig nem tisztázott, méregdrága londoni és brüsszeli utazásai, szállodafoglalásai. Ezek az ügyek nem „égből pottyant mesék” voltak, hanem állítólag a két érintett úr környezetéből másztak elő.

Mint ahogy sokan a ma még színtelen, szagtalan – és ennél fogva súlytalan – Tuzson klubváltása mögött is a két gigász háborúját vélik fölfedezni. A háttérbe szorított Rogán nem kíván belenyugodni a mellőzésébe, mert úgy érzi, hogy bár régi motoros a szakmában, ahhoz még nem elég öreg, hogy kimaradjon az Orbán Viktor utódlásáért folyó küzdelemből.