Gurmai Zita: a Fidesz fizetőssé tette a magyar egészségügyet

HírKlikk 2023. november 28. 13:20 2023. nov. 28. 13:20

Ha valakinek fáj valamije, hallgassa meg Révári Bencét, vagy menjen el a magánegészségügybe – vázolta a magyar egészségügy helyzetét napirend előtti felszólalásában Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Lassan 14 éve van hatalmon a Fidesz-KDNP, de még mindig nem sikerült megoldani az egészségügy problémáit - kezdte napirend előtti felszólalását Gurmai Zita. A szocialista politikus felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy nézzenek ki az ablakon, nézzék meg a valóságot. „Az embereket nem a számok érdeklik, hanem az, amit a befizetett járulékért kapnak” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: egy MR- vagy CT-vizsgálatra leghamarabb fél év múlva kap időpontot a beteg. „Addig, ha fáj valamije, hallgassa meg Révári Bencét, vagy menjen el a magánegészségügybe, ahol 70-80 ezer forintért másnapra kézbe kapja a leletet” – szúrt oda az államtitkárnak az ellenzéki politikus.

Gurmai Zita a beszédében egy felmérést idézett, ami szerint a magyarok csaknem egyharmada járt magánorvosnál a múlt évben, és átlagosan 137 ezer forintot költöttek, eközben a dolgozók és a munkáltatók 2500 milliárd forintot fizettek be az társadalombiztosítási kasszába. „Az emberek minden hónapban befizetnek több százmilliárd forintot, és mégsem kapnak megfelelő ellátást” – hangsúlyozta az MSZP-s politikus, aztán a kormánypárti képviselőkhöz fordulva azt kérdezte, szerintük rendben van-e ez így. „Kimondom nyíltan: ez a járulékfizető emberek átverése” – mondta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy kifizettetnek valamit, de ha valakinek valami baja van, az mehet a magánrendelésre. 

A kórházak állapotával kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara titkárát idézte, aki szerint, ha valaki balesetet szenved, de eközben kiderül, hogy szívinfarktusa is van, akkor mentőbe pakolják, és viszik a balesetiről az ügyeletes kardiológiai szakkórházba; ha közben kiderül, hogy neurológiai problémája is van, a páciens biztos lehet benne, hogy alapos városnéző programban lesz része. Az MSZP-s politikus szerint, ha valaki kórházba kerül, nagy esélye van rá, hogy még betegebb lesz, mert a kórházakban tombolnak a kórházi fertőzések. 2021-ben 16-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött – sorolta Gurmai Zita a statisztikákat. Szerinte mindennek az az oka, hogy kevés a fertőtlenítő, kevés a laborvizsgálat, kevés a nővér, de még mindig sok a többágyas kórterem, ezek pedig mind segítik a kórházi fertőzések terjedését.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese felhívta a figyelmet: hiába jelent meg egy alapos cikksorozat arról, hogy szörnyű fertőzésekben halnak meg a betegek ezrei a kórházakban, az ezzel kapcsolatos felszólalására Rétvári Bence államtitkár csak annyit tudott válaszolni, hogy „Soros”. „Ez a Fidesz-kormány módszere: aki felhívja a figyelmet a bajokra, az önök szerint ellenséges ügynök” – mondta Gurmai Zita. Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány nagyobb energiát fordít a kórházi fertőzések eltitkolására, mint megelőzésére.

A napirend előtti felszólalásában az MSZP-s politikus leszögezte: mindez nem az egészségügyi dolgozók hibája. „Ez mind a Fidesz-kormány bűne” – mondta.

Az orvoshiánnyal kapcsolatban Gurmai Zita azt mondta, több ezer orvos vándorolt el az országból az elmúlt 13 évben. „Csak 2000 és 2019 között több, mint 6000-6200 orvos kért engedélyt külföldi munkavégzéshez” – sorolta a statisztikát. „Csakhogy van egy rossz hírem: néha a fideszes szavazók is betegek lesznek. Ők is látják, hogy milyen drámai a helyzet a magyar egészségügyben. Nekik is fizetni kell a magánellátásért” – mondta az MSZP-s országgyűlési képviselő. „Magyarul, ha a gyógyításról van szó, a Fidesz a saját szavazóit is cserbenhagyja” – tette hozzá.

Gurmai Zita azt jósolta, hamar eljön az idő, amikor a Fidesz már nem tudja elintézni az egészségügyi helyzetét egy sorosozással. „Javaslom, hogy komolyabb érvvel készüljenek, vagy még jobb volna, ha mielőbb nekilátnának az önök okozta károk kijavításának” – üzent a kormánypártiaknak az MSZP-s politikus.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom