Gurmai Zita: nagy szükségünk van egy olyan chartára, amely európai szinten garantálja a nők jogait

HírKlikk 2024. április 12. 12:15 2024. ápr. 12. 12:15

Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselőjelöltje, frakcióvezető-helyettese, az Európai Szocialisták Pártja (PES) nőszervezetének elnöke szerdán Brüsszelben írta alá a párt legújabb chartáját, amely a nők jogainak érvényesítéséről, valamint a nemek közti egyenlőtlenségek elleni harcról szól. Az állásfoglalást többek között a PES listavezetője, Nicolas Schmit és Evelyn Regner S&D európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament alelnöke is aláírta.

A női jogok és a nemek közti egyenlőség mindig kiemelkedő helyet foglalt el az Európai Szocialisták Pártjának (PES) életében, a közösség értékeinek továbbra is fontos részét képezi ez a két ügy. A június 9-i európai parlamenti választások közeledtével pedig fontos rögzíteni, hogy változatlanul prioritást élvez a nők jogainak megerősítése és a haladó gondolkodásmód a nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés terén. E cél érdekében hívta össze az Európai Szocialisták Pártjának nőszervezete szerdán Brüsszelben az „EU Women’s Rights Charter Event” – Az EU Nőjogi Charta – rendezvényt, amelyen nőjogi chartát fogadtak el.

Az eseményen jelenlegi európai parlamenti képviselők, valamint képviselőjelöltek voltak jelen a szocialista pártcsaládba tartozó pártok részéről. A Magyar Szocialista Pártot Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, EP-képviselőjelölt reprezentálta.

Az Európai Szocialisták Pártja minden európai parlamenti képviselőjelöltet arra kér, írja alá a most elfogadott nőjogi chartát, amelyet többek között a PES listavezetője, Nicolas Schmit is támogat.

Gurmai Zita, a PES nőszervezetének elnökeként a következőként nyilatkozott a chartáról: „Nagy szükségünk van egy olyan Európai Nőjogi Chartára, amely uniós szinten rögzíti a nők jogait és a nemek közötti egyenlőséget, garantálja az előrehaladást, valamint megakadályozza a szélsőjobboldali és konzervatív eszmék előretörését ezen a téren. E kötelezettségvállalás aláírásával a progresszív jelöltek továbbra is élen járnak a nőkért az EU-ban folytatott harcban és jól tükrözik a PES és az PES tagpártjainak elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség mellett”.

Gurmai Zitához, a PES nőszervezetének vezetőjéhez az eseményen csatlakoztak az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának (FEMM) S&D (a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) képviselői is, hogy bemutassák az S&D állásfoglalását a nemek közötti egyenlőségről az EU Nőjogi Chartára vonatkozó javaslataikkal együtt, amelyet az S&D képviselőcsoport és a „PES Women” tavaly Krakkóban fogadott el.

Az eseményen részt vett többek között Robert Biedroń, az S&D európai parlamenti képviselője, a FEMM Bizottságának elnöke; Evelyn Regner, az S&D európai parlamenti képviselője; az Európai Parlament alelnöke; és Marc Angel, az S&D európai parlamenti képviselője; az Európai Parlament alelnöke.

A most elfogadott nőjogi chartát online is lehet támogatni ERRE a linkre kattintva.

Szerdán a brüsszeli eseményen elfogadott chartát a következő politikusok írták alá személyesen:

  • Gurmai Zita, a PES Nőszervezetének elnöke, az MSZP EP-képviselőjelöltje
  • Robert Biedron, az S&D európai parlamenti képviselője, a FEMM bizottság elnöke
  • Helene Fritzon, az S&D európai parlamenti képviselője, az S&D Nemek Közötti Egyenlőségért Felelős alelnöke
  • Evelyn Regner S&D európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament alelnöke
  • Marc Angel, S&D EP-képviselő
  • Carina Ohlsson, az S&D európai parlamenti képviselője
  • Alessandra Moretti, az S&D európai parlamenti képviselője
  • Marek Balt, az S&D európai parlamenti képviselője


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom