Gyökeresen megváltozik a forgalmi rend Erzsébetvárosban

HírKlikk 2020. augusztus 9. 17:33 2020. aug. 9. 17:33

Parkolási korlátozások, visszaadott közterek: egy emberközpontúbb városrész kialakítása a cél. A Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzatok közreműködésével, augusztusban ideiglenes forgalmi rendet vezet be a forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként, egy emberközpontúbb városrész kialakítása érdekében. Belső-Erzsébetváros nagy részében 30 kilométeres óránkénti sebességgel lehet majd közlekedni. Három hónapos tesztidőszak következik.

Tizenöt budapesti helyszínen indul forgalomcsillapítási mintaprojekt, amelynek célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Ezek egyike Belső-Erzsébetváros, ahol a Fővárosi Önkormányzat a BKK-val, valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzatokkal közösen, az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkenti a gépjármű átjárhatóságot egyes szakaszok forgalmi rendjének megváltoztatásával.

A BKK közleményből kiderül: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével, minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet. Több helyen tilos lesz parkolni, ezzel is csökkentve a területen tartózkodó autók számát. Az intézkedések eredményeként a környéken várhatóan csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke.

A mintaprojekt kedvezhet a kerékpárosoknak is: a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága a csökkent forgalomnak és a kevesebb parkoló autónak köszönhetően.

Augusztus 9-ig, vasárnap estig a Közút Zrt. szakemberei mintegy 250 darab új forgalmi táblát állítanak ki, egyes utcarészeket pedig felújítanak. Az intézkedések kiterjednek a sebességkorlátozásra is: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo30 besorolás alá kerül.

A nyári tesztüzem során szerzett tapasztalatok és beérkező vélemények, észrevételek alapján, a BKK 2020 végéig dolgozza ki azt a közlekedésfejlesztési akciótervet, amelynek konkrét intézkedései 2021-ben, ütemezetten lesznek majd bevezethetők. 

A Fővárosi Önkormányzat a kozossegitervezes.budapest.hu oldalon várja minden fővárosi véleményét a 2020. augusztus 15-tól a bevezetett változásokról.

 

 

Forrás: MTI/Hírklikk