Györfi Mihály: helytartók helyett városvezetőkre van szükség

Lukácsi Katalin 2023. november 10. 07:15 2023. nov. 10. 07:15

Közeledik egy országos jelentőségű választás, és ismét elárasztotta a közbeszédet az úgynevezett „csatatér körzetek”, „csatatér városok” kifejezések. A kissé szurkolói attitűd szerint a ki-ki meccsek izgalmát kereső hírfogyasztó számára tájolják ezáltal az elemzők azokat a helyszíneket, ahol ellenzéki áttörésre vagy komoly fideszes ostromra ígérkezik esély. A Partizán Vétó című műsora ezért kereste fel Szolnokot, ahol a Hírklikk is az esélyekről és a demokratikus ellenzék helyi törekvéseiről kérdezte Györfi Mihályt, a város MSZP-s alpolgármesterét.

„Az látszik itt Szolnokon, és azért is vagyunk itt, mert az a furcsa helyzet, hogy bár a fideszes és már nagyon sokadik ciklusát töltő Szalay Ferenc nyert 2019 októberében, de a többsége az nem volt meg. Nagyon kevéssel nyert” – mondta el Ruff Bálint politikai elemző, a Partizán nevű YouTube-csatorna Vétó című sorozatának szerkesztője, miért látogattak el a Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyére. A beszélgetésben, ahol Gulyás Márton, a Partizán főszerkesztője és Papp Szilárd István, a csatorna szerkesztője volt a partnere, arra is felhívták a figyelmet, hogy a város egyéni szavazókörzeteinek felosztása jelenleg megtámadható a választási bizottságnál, ugyanis a megengedettnél nagyobb arányú a lakosságszám eltérése a meglévő 12 körzet között. A műsor közben tartott vitában részt vett két ellenzéki politikus, az MSZP-s Györfi Mihály, aki egyéni képviselősége mellett jelenleg alpolgármesterként is dolgozik a városban, valamint Füle István, a DK politikusa és önkormányzati képviselője. Ők azon – talán fogalmazhatunk így – kevesek közé tartoznak, akik nem váltottak oldalt az elmúlt négy év alatt, és nem hagyták cserben azt a szövetséget, amely jelentősen megtépázódott, így újjá is alakult a városban.

A Vétó rendhagyó, szolnoki adásáról és a helyi demokratikus ellenzék helyzetéről Györfi Mihályt kérdeztük. Elsőként arról, miért érezte fontosnak, hogy részt vegyen egy olyan vitaesten, ahol a kormánnyal szembeni határozott állásfoglalásokon túl – ismerve a műsort – az ellenzéki politikát is számos kritikus megállapítás éri majd. Az alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy épp elég baj az – és sokat elmond hazánk jelenlegi közéletéről –, hogy a jelenléte hírértékű. „Szomorú, hogy a rendszerváltás után 33 évvel, említésre méltó, sőt, különlegesnek tűnik az, hogy egy politikus elmegy egy olyan nyilvános rendezvényre, ahol kritikát kaphat. Számomra természetes az, hogy a kulturált vita erősíti a közösséget, az eltérő nézőpontokból pedig mindannyian tanulhatunk. Egész egyszerűen azonban városi politikusként is fontosnak éreztem, hogy részt vegyek egy olyan eseményen, amely nemcsak az ellenzékről, hanem Szolnok minden felelős állampolgáráról szól. Ha lett volna bátorságuk, a fideszes városatyák is tiszteletüket tehették volna” – fogalmazott Györfi Mihály.

A műsorban komoly hangsúlyt kapott az a törés, amely a valaha volt „Szolnoki Többségre” keresztelt formációban végbement. Ruff Bálint és Papp Szilárd István kiemelték, egy rutinos politikusnak számító polgármester esetében számítani lehetett arra, hogy a 10-8-as arányt, amilyen hamar csak lehet, megfordítja. Györfi Mihály elmondta, hogy a városi politikai viták elmúlt négy évének megítélését talán árnyalja ez a keretezés. Egy fős többség a nemtelen eszközökkel is játszani kész Fidesszel szemben sajnos kevés, a városi, demokratikus ellenzéknek meg kell hallania az elemzők kritikáját és a városi polgárok kívánságát is. „Nem volt hiábavaló az elmúlt négy év. Mindannyian tanultunk az árulásokból, a vitákból, de a szövetségek is megedződtek. Az egyik legfontosabb tanulsága ennek az önkormányzati ciklusnak az ellenzék számára az, hogy nem pusztán aktív helyi képviselőket kell kiállítaniuk az együttműködő demokratikus pártoknak, hanem olyanokat, akik a szövetség értékei mellett is elkötelezettek” – szögezte le Györfi Mihály, majd hozzátette azt is, hogy azért a választók is kaptak egy fontos tanulságot a 2019-es eredményből. Szalay Ferenc és a Fidesz azonosak egymással, s ha be akarják fejezni a megkezdett rendszerváltást, akkor a képviselői többség ehhez kevés.

Az alpolgármestert megkérdeztük, mi a véleménye arról az álláspontról, amely szerint az önkormányzati választáson nem pusztán utca- és városgondnokot választanak a polgárok, hanem az országos politikáról is állást foglalnak. „Büszke vagyok rá, ha jó gazdának, a város gondnokának tartanak. Viszont keményen ki kell állnunk Szolnok érdekei mellett! Szomorúsággal tölt el, ha egy polgármester fideszes helytartó akar lenni, s nem pedig a települése első számú vezetője” – jelentette ki az alpolgármester, aki felidézte azt, hogy a szolnoki Fidesz szó nélkül átadta a vízművet az államnak.

„Engem nemcsak azért állítanak meg az utcán, hogy mikor lesz már egy-egy utca felújítva, vagy milyen szociális támogatással siethetne a város a bajbajutottak segítségére, hanem azért is, hogy mi lesz a szolnoki iskolák sorsa, visszakapja-e azokat valaha a város, vagy hogy mikor érkeznek végre Szolnokra ismét EU-s pénzek, de aggódnak a polgárok egy esetleges akkumulátorgyár miatt is. Kátyút befoltozni még egy fideszes politikus is tud, de ahhoz, hogy az önkormányzatok hatalma megerősödjön, hogy újra megnyíljanak az EU-s pénzcsapok, vagy hogy ne szolgáltassák ki mindannyiunk egészségét és természeti kincseinket káros gyáraknak, ehhez kormány- és rendszerváltás kell, és mindenekelőtt egy olyan városvezetés, amely nem a kormány érdekeit szolgálja a polgárok érdekei helyett” – mondta.

Megkérdeztük a helyi ellenzéki vezetőt arról is, miképpen készülnek a 2024-es önkormányzati választásokra. Györfi Mihály leszögezte, ők nem azt a tanulságot vonták le 2022-es országgyűlési választásokból, hogy ne volna szükség az összefogásra. A városban például példásan együttműködik az MSZP, a DK és a Jobbik, ami az országos állapotokról nem mondható feltétlenül el, de minden olyan ellenzéki formáció felé nyitottak, amely végre kormányzás- és szemléletváltást hozna Szolnokon.

Ők is pontosan tudják, hogy az ellenzéki szavazók már belefáradtak a csatározásokba, és azon dolgoznak, hogy 2019 után ismét csak egy demokratikus ellenzéki politikus induljon a Fidesz jelöltjeivel szemben a körzetekben és a polgármesteri tisztségért is. „Jelenleg már van két ellenzéki polgármesterjelölt, aki bejelentkezett a versenybe, ez azonban nem zárja ki azt, hogy jövőre csak egy induló képviselje a demokratikus, élhetőbb Szolnokért küzdő erőket a városban, és azt sem tartom kizártnak, hogy egy olyan személy szerepeljen majd a szavazópapíron, aki még be se jelentette indulását” – zárta óvatos jóslatát Györfi Mihály.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom