Ha a kormány komolyan gondolja a családok támogatását, most bizonyíthat

Harkai Péter 2021. február 19. 08:04 2021. feb. 19. 08:04

Kormányzati össztűz alá került Érd polgármestere, mert lelkiismeretesen próbálja lezárni a város költségvetését. Nagymértékben függ a város jövője a pénteki találkozótól, amikor Gulyás Gergely fogadja a megyei jogú városok polgármestereit.

„A polgármester politikai játszmát folytat a kormány ellen...!” – idézte minapi cikkében Simó Károlyt, az érdi Fidesz–KDNP frakcióvezetőjét a kormányközeli napilap. Mindezt arra alapozták, hogy Csőzik László élt a rendkívüli helyzet adta jogával és személyes felelősséget vállalva a város jövőjét meghatározó költségvetésért, a pénteki egyeztetés eredménye vagy eredménytelensége után véglegesíti a benyújtott büdzsét. Mint portálunknak elmondta: a költségvetés tervezete elkészült, ezeket elfogadás előtt továbbítja is a képviselők számára, hogy bevonja őket a döntéshozatalba. De mint előre jelezte, a város érdekében kivárja Gulyás miniszter válaszát arra a jogos felvetésre, hogy mikor kapják meg az elmaradt támogatásokat. Mindez ugyanis Érd „víz felett tartásának” a feltétele a kormányzati elvonások következtében: a városnak megközelítőleg 4 milliárdra van szüksége a további, alapvető működéshez bár erről már nem írt a Magyar Nemzet. Ha pénteken nem kapnak ígéretet legalább 2-5 milliárdra, akkor csődhelyzet állhat elő. Az ok rendkívül egyszerű.

– Érd tíz éve működési támogatást kapott a Fidesz-kormánytól, minden egyes esztendőben érkezett hozzánk nagyjából egy milliárd forint – kivéve a pandémiás évet. 2020 karácsonyán a kormány minden egyes fideszes vezetésű megyei jogú városnak adott 1,4 milliárd támogatást, az ellenzékiek közül viszont senki nem kapott. Érd sem, amelyik pedig minden évben rászorult erre. Ezt a terhet cipeljük magunk előtt immár második éve és ez az a hiány, amihez sürgősen támogatást kell kapnunk. Ez az összeg a 11-12 milliárdból működő éves költségvetésünket felborítja, mivel saját bevétel mindössze hétmilliárd körül számolható 2021-ben. Ez az a helyzet, amikor ha akarják, padlóra küldhetik Érd lakosságát. Ha a kormány úgy dönt, hogy egy fillért sem ad Érdnek, akkor beállhat a fizetésképtelenség. Ez politikailag is katasztrofális helyzet lenne és nem csak nekünk, de a kormánynak is, a következmények pedig visszahullanak a Fideszre. Nem hiszem, hogy ezt akarnák Pest megye legnagyobb városán demonstrálni – nyilatkozta Csőzik László a Hírklikknek.

Arra a kérdésre, hogy mivel készül a Gulyás Gergellyel való találkozóra, Érd polgármestere két konkrét javaslatot említett. Az egyik a lakosságot érinti, mivel a lakhatást tekintve, a legfelkapottabb helyek közé került a város: 2020-ban több mint ötezerrel nőtt a lakosság létszáma. Érd a vidéki Magyarország tizedik legnépesebb városává lépett elő, most előzte meg Szolnokot a maga 75 ezres lakosságával. Ennek egyrészt a kertvárosi környezet, a zöld az oka, másrészt a kedvező ingatlanárak. Mint elmondta, az utóbbi időben Érdre döntően a dél-budai lakótelepeken élő 30-40 év körüli fiatal családok költöznek: „Érd Magyarország legfiatalabb városa a maga 35 éves átlagéletkorával”. Mindez folyamatos forrásbiztosítást igényel – tette hozzá: bölcsődét, óvodát kell építeni és azokat fenntartani. A Miniszterelnökséget vezető miniszterrel mindenképpen meg szeretné értetni, hogy Érd szinte az egyetlen város ma Magyarországon, amelynek folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben nő a lakossága, konkrét „kiköltözési célpont” és ezekről a fiatal családokról gondoskodni kell: „ha a Fidesz-kormány komolyan gondolja, hogy a családokat támogatni kell, akkor itt a lehetősége bizonyítani”.

A másik pillér, amelyre támaszkodva, igyekszik érvelni a pénteki találkozón, az a gyenge gazdasági környezet. A fellendülés lehetőségét Érd – ellentétben például Budaörssel – még a ’90-es években elszalasztotta, pedig minden kínálkozó lehetőség az akkori politikai vezetés kezére játszott. Az általuk képviselt koncepció inkább „alvó városként” kívánta megőrizni Érdet és elzárkóztak minden jelentősebb külföldi befektetőtől, akik továbbálltak Budaörs, Törökbálint irányába. Ez óriási lemaradást okozott. Az eredménye közismert, a városban azóta főként a kis- és középvállalkozások dominálnak, sőt, az adózók 98 százaléka kkv... Az új polgármester elképzeléseit pedig megakasztotta a beálló járványhelyzet, ami gyakorlatilag blokkol minden innovatív kezdeményezést. Ezt az időszakot az elmaradt kormányzati segítség nélkül nem fogja épségben átvészelni a város.

Nem kételkedik abban, hogy mindezt Gulyás miniszter is megérti, főként annak tudatában, hogy Érd helyzetével már korábban is tisztában volt az Orbán-kormány, mivel jelentős, 40 hektáros területet vásárolt egy kormánycégen keresztül 2017-ben, azzal a szándékkal, hogy ipari parkot épít. Ennek bevételéből tervezték – az eredeti szándék szerint – hogy megduplázzák az iparűzési-adó bevételét. Az eltelt három és fél év alatt egyetlen beruházót sem sikerült találnia az államnak, hogy életet leheljen az ipari park-projektbe.

– A kompenzáció számunkra már kevés lesz, elengedhetetlen a szándék, hogy 2020-21-re is megkapjuk azt az elmaradt 1-1 milliárd forintot, amit az elődeink rendre megkaptak. Ez arra elég, hogy ne kerüljön deficitbe a működésünk, elkerülhessük a hitelfelvételek közti bukdácsolást – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Csőzik László Érd polgármestere.