Ha a NATO felajánlaná Magyarországot Putyinnak...

HírKlikk 2023. szeptember 7. 16:00 2023. szept. 7. 16:00

Mi lenne, ha a NATO felajánlaná Moszkvának, hogy visszavonul Magyarországról, Kelet-Európa egyik volt szocialista országából? - vetette fel a Die Presse egy vendégkommentátora. A szerző szerint a Moszkva által támasztott feltételek Ukrajna számára számos okból elfogadhatatlanok, egyebek között azért, mert teljesítésük újra orosz gyarmattá tenné Ukrajnát.

Emellett az orosz külügyi szóvivő által közzétett feltételek még visszalépést is jelentenek a Putyin által 2021 decemberében, vagyis még az Ukrajna elleni támadás előtt támasztott követelésekhez képest: akkor a Kreml azt követelte, hogy a NATO térjen vissza az 1997 előtti helyzetre, vagyis arra az időre, amikor a volt szocialista, valamint a balti államok még nem csatlakoztak a szövetséghez.

Akkoriban Putyin még azzal számolt, hogy Ukrajnát néhány hét alatt beveszi, és a világ még félt a hatékonynak vélt orosz hadseregtől. Az utóbbiról a kegyetlen háború másfél éve alatt kiderült, hogy az orosz hadsereg vezetése, felszerelése rossz, és mindent egybevetve, inkább szervezetlen horda, mint modern haderő.

A NATO-nak mindezek ellenére, Putyin korábbi javaslatát kellene elővenni, és a jó szándék jelzésére ajánlatot kellene tennie Moszkvának. „Azt kellene a NATO-nak ajánlani, hogy visszavonul egy volt szocialista országból, nevezetesen Magyarországról, mert Orbán Viktor régen úgy működik, mint egy meghízott Mini-Putyin, Putyin mintájára kleptokráciát épített ki, amelyben a csatlósai szűk körét bőségesen jutalmazza. Emellett eszközként használja honfitársai látens antiszemitizmusát és cigányokkal szembeni gyűlöletét”” – írta a szerző.

Magyarország jövője szempontjából – legyen szó akár az országról, akár az EU és a NATO tagállamáról –, döntő jelentősége van annak, hogy a magyarok újra kötődni akarnak-e 1956 mára messzemenően eltemetett történetéhez.    

Gondolkodásra kellene késztetni őket annak is, hogy a „sarlatán” Orbánnal vállalt tettestársi magatartás még Lengyelországban is erős visszatetszést kelt. Még a PiS-kormány számára is világos, hogy Ukrajna mellett és Putyinnal szemben kell állni, noha a párton szintén van mit számon kérni a demokrácia kérdésében demagóg ösztönei miatt. 

Ha a NATO felajánlaná Orbán Magyarországát Putyinnak, akkor Orbán Viktornak, az örök önző köpönyegforgatónak, határtalan önimádónak, akinek a mélységes cinizmusát ráadásul nagy támogatásokkal jutalmazzák Brüsszelből, választania kellene arról az elviselhetetlen kettős státusról, amelyet a Putyinnal fenntartott haverság és a NATO-tagság jelent. 

A NATO ezzel a lépéssel megszégyenítené Orbánt, és remélhetőleg arra mozdítaná, hogy megbízhatóan visszatérjen a Nyugathoz – és ha nem ezt teszi, akkor a magyar szavazóknak azonnal el kellene őt zavarni – írta a vendégkommentátor a konzervatív osztrák lapban.

Forrás: Hírklikk