Ha kell, Magyarország is lép az oroszok ellen?

HírKlikk 2020. július 30. 14:14 2020. júl. 30. 14:14

Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét, az Oroszország elleni szankciókat és ha szükséges, e szankciók szigorítását – mondta az Interfax-Ukraine hírügynökségnek Íjjártó István, Magyarország kijevi nagykövete.

A Kyiv Post-ban ismertetett nyilatkozatában Íjjártó kifejtette: a Krím félsziget és a Donbassz körüli konfliktussal kapcsolatban Magyarország támogatja az EU álláspontját, amely egyértelműen és világosan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét, valamint persze szankciókat vezetett be, hogy rábírja az Orosz Föderációt az ilyen tevékenység beszüntetésére. Kérdésre a nagykövet kifejtette: ha szükség mutatkozik a szankciók szigorítására, Magyarország azt is támogatni fogja, de meg kell nézni és vitatni, hogy a tervezett lépés segít-e Ukrajnának, és hogy valóban gondot okoz-e Oroszországnak”. 

A nagykövet azt is kifejtette: Magyarország igyekszik az orosz féllel fenntartott kapcsolatokban megmagyarázni az ukrajnai helyzetet, és hangsúlyozza, hogy nagyon fontos a térség békéjének és stabilitásának megőrzése. „Őszintén szólva, nem hallottam sem magyarországi, sem NATO-forrásokból olyan orosz lépések előkészítéséről, amelyek további veszélyt jelenthetnek Ukrajna szuverenitására, de nem kérdőjelezhetem meg a helyzet komolyságát. Természetesen teljes mértékben támogatjuk a békefolyamatot, amelynek célja, hogy Ukrajna visszaszerezze a szuverenitását az elveszített területei felett. Bizonyosan támogatni fogjuk nemzetközi partnereinket, ha olyan lesz a helyzet, és további problémák jelentkeznek Ukrajnán belül” – mondta Íjjártó István.