Ha lesz kormányváltás, akkor az ország biztosan hozzájut az uniós támogatáshoz

HírKlikk 2022. január 28. 18:15 2022. jan. 28. 18:15

Megpróbálja gyengíteni az ellenzékbe vetett bizalmat Orbán Viktor azzal, hogy ismét a baloldalt kritizálja, mint tette péntek reggel az állami rádióban – mondta a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Konkrét hazugság ismételten, hogy a baloldal nem segítette, csak kritizálta a járványkezelést – fogalmazott.

Ujhelyi István azért nem érti, hogy ezzel a retorikával miért állt elő ismét Orbán Viktor, mert a baloldali pártok, benne az MSZP, rendkívül konkrét és logikus javaslatokat tettek a járványkezelés ideje alatt. „Akár a felelőtlen eszközbeszerzéseknél, akár a túlárazott és láthatóan ellopott lélegeztetőgép- illetve tesztbeszerzéseknél vagy amikor előálltunk azzal, hogy ingyenes tesztre lesz szükség, hogy a családoknak ne jelentsen olyan terhet, mint amit jelent.”

Újabb fideszes hazugságnak lett vége

Ujhelyi István a héten tette közzé, hogy Győri Enikő fideszes EP-képviselő kijelentését – miszerint a gyermekvédelmi törvény miatt nem kap pénzt Magyarország – határozottan cáfolta Paulo Gentiloni, az EB gazdaságpolitikai biztosa és megerősítette, hogy a 2500 milliárd forintos magyar helyreállítási tervet nem a „gyermekvédelmi” törvény, hanem a magyarországi korrupciós kockázat miatt tartják vissza.

„Megjósoltam tavaly tavasszal, amikor a semmiből megjelent a kormányzati kommunikációs eszköztárban az úgynevezett gyermekvédelem, aztán behozták a jogszabály-csomagot a parlament elé úgy, hogy a pedofilellenes törvénybe beletettek olyan provokatív, homofób mondatokat, amik elfogadhatatlanok minden jóérzésű embernek. Akkor jeleztem, hogy ennek semmi más logikája nincsen, minthogy a Fidesz pontosan tudja, eljön az idő – ráadásul a választásokat megelőző kényes időszakban –, amikor az Európai Unió a fideszes lopások miatt befagyasztja a forrásainkat és kell valamilyen magyarázat. Mégsem állhat elő azzal Orbán Viktor, hogy azért nem kaptok pénzt, mert nincs jogállam, miután én és a bandám ellopjuk a pénzeket.”

Eközben pont most járt le a határideje annak a válaszadási kötelezettségnek, amelyben az Európai Bizottság 12 oldalon, 20 pontban, teljesen konkrét, a jogállamiság felszámolásáról, a közbeszerzések átláthatatlanságáról, az uniós források haveri és uram-bátyám módon a fideszes körökhöz juttatásáról fogalmaztak meg kérdéseket – tette hozzá Ujhelyi István.

„Egy fél mondat sincs LMBTQ-mozgalmakról vagy nemváltoztató műtétekről, hanem kifejezetten csak a jogállamiság leépítéséről, az igazságszolgáltatás állami kontrolljáról és a korrupcióról.”

Február 16-án ítélethirdetés az úgynevezett jogállamisági perben

A szocialista politikus biztos benne, hogy az Európai Bíróság elutasítja a magyar és a lengyel kormány időhúzó beadványát, aminek semmilyen jogalapja nincsen. Arról születik majd döntés, hogy megfelel-e az uniós jognak, ha megvonják a forrásokat azoktól az országoktól, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzeket.

„Ez azt jelenti, hogy február 17-én a Bizottság elindíthatja a hivatalos, jogállamisággal kapcsolatos eljárást a magyar kormánnyal szemben. Ettől persze ne várjuk, hogy április 3.-a előtt jogilag érvényes döntések születnek, mert ez technikailag lehetetlen, de ez is azt mutatja, hogy a 2500 milliárd forintnyi befagyasztott összeget nem fogja folyósítani az unió, miközben más tagállamok már ősszel megkapták az előleget, mi 320 milliárd forint előleget buktunk.”

Ujhelyi István rögtön pontosított is, azt mondta, átmenetileg bukjuk el ezt a pénzt. „Ha április 3-án egy új kormány jön, amelyik Polt Pétert lapátra téve, rendbe rakja az ügyészséget és hagyja, hogy felgöngyölítse egy független nyomozóhatóság az államhoz kötődő korrupciókat és helyreállítja a jogállamiságot, akkor ezeket a pénzeket a befagyasztás után elkezdi folyósítani az Európai Unió.”

Ez egy komoly pénzügyi tőke is lehet Magyarország újjáépítéséhez – mondta a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában.

Forrás: Hírklikk