Ha már nem kell a Néppártnak a Fidesz, kirakják, mint szemeteskukát a ház elé

Föld S. Péter 2019. január 10. 05:23 2019. jan. 10. 05:23

Az Európai parlamenti választás azért is fontos Orbánnak és a Fidesznek, mert ha nem érnek el jó eredményt, könnyen kitehetik őket a Néppártból. Ezt az eshetőséget régóta lebegtetik, lenne is rá igény, hiszen Orbán pártja amikor csak teheti, szembemegy az Európai Unió és a Néppárt által is elfogadott értékekkel.

Szabadulnának Orbántól, de egyelőre fontosabb számukra, hogy jól szerepeljenek a májusi választáson. Ehhez pedig jelen állás szerint a Fideszre adott szavazatokra, az ő képviselőikre is szükség lesz. Ha Orbánék nem érnek el átütő sikert, esetleg kifejezetten kudarcot vallanak és a korábbinál kevesebb képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, azzal a Néppárt számára elértéktelenednek. Megpecsételődik a sorsuk, és akkor vagy beállnak a sorba, vagy valóban kiteszik a szűrüket a pártcsaládból.

Persze, ugyanez előfordulhat akkor is, ha a Néppárt jó eredményt ér el. Ebben az esetben nem lesz már szükség az Orbán vezette Fideszre – a következő választásig biztosan nem – és akkor a saját bőrükön érezhetik, hogy mit jelent a mondás: a mór megtette a kötelességét, a mór mehet.

Az ellenzéki pártoknak már most gondolkodniuk kell azon, hogy a rabszolgatörvény kapcsán keletkezett felháborodás hullámát miként tudnák az Európai Parlamenti választásokon szavazatokra váltani. A két dolog amúgy összefügg: egy belpolitikailag meggyengült Fidesz más pozícióból vághat neki a május végi voksolásnak, mintha a mostani tüntetéssorozat ellenére tovább erősödne.