Ha más nem, akkor az euró vezeti be saját magát Magyarországon

HírKlikk 2023. január 9. 20:00 2023. jan. 9. 20:00

Egyre több helyen euróba határozzák meg a lakásbérleti díjakat, de az ingatlanok árát is, sőt, mi magunk is egyre gyakrabban használjuk.

A  Duna House ingatlanhálózat adatai szerint a budapesti belváros kerületeiben a kiadó lakások többségét már euróban árazzák. Benedikt Károly, a Duna House marketing és PR vezetője szerint erre az is magyarázat, hogy nagyon sok a külföldi bérlő, vásárló, akikkel egyszerűbb euróban kommunikálni.

Az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője szerint a tavalyi forintromlás is közrejátszik ebben. A lakástulajdonosok elővigyázatosak, nem szeretnék ha egy újabb forint-beszakadással rosszul járnának.

A bizonytalanság addig fajult, hogy az egyik fővárosi szépségszalon is kizárólag euróban áraz februártól, forintot csakis aznapi árfolyam szerint fogadnak el. Egyre gyakrabban lehet hipermarketekben, vagy benzinkutasoknál is euróval fizetni. Emellett egy tavalyi felmérés szerint a magyarok többsége is bevezetné az eurót, a kormány viszont továbbra sem.

Győrffy Dóra közgazdász, egyetemi tanár nem ért egyet a magyar-kormány, és Orbán Viktor miniszterelnök igen gyakran hangoztatott kijelentésével, miszerint  az euró gátolná a magyar gazdaság növekedését.

Nem az euró a meghatározó a növekedésben. Például a csehek nagyon szépen teljesítenek az euróövezeten kívül. De ez miránk már nem igaz. A Balti-országok bevezették az eurót és szédületes növekedést produkáltak. Tehát abszolút nem igaz, hogy az euró akadályozza a növekedést – magyarázta a szakértő az rtl.hu riporterének.

Ezzel a véleménnyel más szakértők, mint a Molnár László a GKI vezérigazgatója is egyetért. Véleménye szerint sem mutatható ki olyan összefüggés, amilyenről a miniszterelnök beszélt.

Forrás: RTL