"Ha Orbán Viktor csak az erőből ért, erőt fogunk mutatni"

HírKlikk 2018. december 5. 20:56 2018. dec. 5. 20:56

A rabszolgatörvény parlamenti vitájának megismétlését követelik, és a tüntetések mellett egy népszavazás lehetősége is felmerült az MSZP és a Párbeszéd sajtótájékoztatóján. És kiderült, hogy a két párt politikusai sárga mellényben vonulnak majd a szombati tüntetésen.

"Ez a törvény azt mutatja, hogy a kormány valamilyen titkos paktumot köthetett a multinacionális cégekkel" - mondta el Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető az MSZP és a Párbeszéd szerdai, a rabszolgatörvény kapcsán tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, hiába állítja a Fidesz, hogy a túlórákat önkéntesen lehet majd vállalni, a kiszolgáltatott munkavállalók nem mondhatnak majd nemet rá. Mikor a szakszervezetek egyeztetni próbáltak a kormánnyal, annak is csak az lett az eredménye, hogy helyettük már a munkáltatók érdekeit képviselő üzemi tanács jóváhagyása is elég a túlórák elrendeléséhez, emlékeztetett Tóth. Azzal pedig, hogy a túlóráért járó pénz elszámolására 3 évet ad a kormány, a munkások megélhetését is veszélyezteti.

A magyar kormány szembefordult a dolgozókkal - vonta le a következtetést Tóth Bertalan.

Ezért a szocialisták minden eszközt bevetnek azért, hogy segítsék a munkások ellenállását. Részt vesznek a szombati tüntetésen és támogatják a szakszervezeteket. Ha a törvényt elfogadja a parlament, előbb a házszabályt sértő vita miatt - mikor az ellenzéki képviselőktől sorra vonták meg a szót - Áder János köztársasági elnökhöz fognak fordulni. Aztán pedig az Alkotmánybíróság közbelépését kérik majd a szocialisták, reményeik szerint a többi ellenzéki párttal együttműködve. Ne a multik, hanem a magyar munkások keze írja a munka törvénykönyvet, zárta.

"Orbán Viktor úgy tűnik, hogy nem tud leállni a magyar emberek kizsigerelésével" - fogalmazott Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Kezdte ezt a cafeteria elvételével a Fidesz-KDNP, de csökkenteni akarják az éves szabadságok számát, és most bevezetnék a hat napos munkahetet - összegezte. Teszik ezt azért, mert fiatalok százezreit űzték külföldre, akik munkaerőhiányt hagytak maguk mögött.

"Mi azért küzdünk, hogy Magyarországból egy boldog és élhető ország legyen" - fogalmazott Szabó, hozzátéve: ehhez nem fizetetlen szombati munkavégzés vezet. A harcban a Párbeszéd is a végsőkig el fog menni, mert úgy látják, nincs más út: Orbán és kormánya a tárgyalásból nem ért. Illusztrálja ezt a Lezsák Sándor vezette ülés is, ami miatt a Párbeszéd szintén a házvezetéshez fordult.

"Követeljük Kövér Lászlótól és a házvezetéstől, hogy újra tűzze napirendre ezt a vitát" - fogalmazott. A törvénymódosítással szemben a szakszervezeteket is mindenben támogatni fogják. "Ha Orbán Viktor csak az erőből ért, akkor erőt fogunk mutatni" - jelentette ki Szabó Tímea. Ha kell, tüntetéssel, és ha kell népszavazással is küzdenek a rabszolgatörvény ellen.

Forrás: Hírklikk