„Ha semmiféle szigorítás nem történik, tragédiára kell felkészülni Magyarországon"

HírKlikk 2020. október 28. 06:15 2020. okt. 28. 06:15

Ha most vezetnének be súlyos járványügyi szigorításokat, azok hatásai is csak négy-hat héttel később jelentkeznének – mondta Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorának nyilatkozó Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos bűnös felelőtlenségnek tartja, hogy a járvánnyal egyre inkább sújtott Magyarországon még mindig 500 fős zárt téri rendezvényeket lehet tartani. Ha semmiféle járványügyi szigorítás nem történik, szerinte elkerülhetetlen politikai és emberi tragédiára kell felkészülni Magyarországon.

A szakember hangsúlyozta, ha most vezetnének be újabb korlátozó intézkedéseket, azok hatásai is csak négy-hat héttel később jelentkeznének.

Azt is elmondta, hogy azok a maszkok, amelyeken szelep van, csak azt védik, aki viseli. Továbbra is a PCR-teszteket tartja a legbiztonságosabbnak, az egyéb teszteknél ugyanis negatív eredmény esetén, tíz százalékos a rossz eredmény kockázata, ezért gyanús esetben a PCR-tesztet is el kell végezni.

Arra kérdésre, hogy a karácsonyi időszakra mi várható a jelenlegi intézkedések mellett – illetve a további szigorítások hiányában – Falus úgy felelt, hogy beláthatatlan katasztrófa várható. Az egészségügyi ellátórendszer szerinte már most is túlterhelt. A karácsonyi időszakban minimálisra kellene visszaszorítani a szociális érintkezéseket, szerinte ezeknek a munkavégzésre kellene korlátozódniuk.

Forrás: Klubrádió